Kínaiak szállnak be a Peugeot-ba és a Citroënbe?

A PSA Peugeot Citroën cégcsoport kész eladni a részvények 30 százalékát a Dongfeng Motorsnak a kínai hírek szerint. A PSA nem tagadja, hogy folytatnak tárgyalásokat kínai partnerükkel, aki ezzel a Peugeot családot megelőzve a legnagyobb részvényesévé válna a PSA-nak. A 7 százalékot tulajdonló GM egyelőre nem neheztel emiatt.

PSA Dongfeng 1A PSA szóvivője hivatalosan annyit mondott, hogy egyelőre folynak a tárgyalások a Dongfeng Motorsszal, hogy egy új, ipari és kereskedelmi szempontból is mélyebb kapcsolatot alakítsanak ki, de azt nem erősítették meg, hogy ebben döntés is született – számolt be az A5.hu.

A PSA részvényeit jelenleg 4,4 milliárd euróra értékelik.

A kínai média közben arról számolt be, hogy a Dongfeng kész 30 százalékos részesedést vásárolni a PSA csoportban, amivel a legnagyobb részvényessé válik. Ezért nagyságrendileg 1,2 milliárd eurót fizetnének a kínaiak, ami kihúzhatná a csávából az évek óta pénzügyi gondokkal küszködő PSA-t, másrészről az Európán kívüli terjeszkedését is elősegítené.

A PSA eddig több mint 11 ezer munkahely megszüntetésével és egy Párizs melletti gyár bezárásával volt kénytelen csökkenteni a költségeit, de a Dongfeng és PSA együttműködésével ez a tendencia megállítható lenne.

A PSA pénzügyi gondjai már tavaly is jól látszottak, amikor a teljes pénzügyi évet lefedve közel 4,8 milliárd eurós veszteséget volt kénytelen elszámolni, miközben az autóipari bevételek 10 százalékkal csökkentek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.