A Volvo kínai kézbe kerül

A Ford több távol-keleti jelentkező közül a Geely Automobile Holdingot választotta a Volvo leendő tulajdonosának. A cég hitelt vesz fel a vásárláshoz.

A Ford több távol-keleti jelentkező közül a Geely Automobile Holdingot választotta a Volvo leendő tulajdonosának.  A tranzakció lebonyolításához a kínai járműipari konszern 335 millió dollár hitelt vett fel a Goldman Sachs érdekeltségétől. Versenyben volt még a Volvo személyautógyárért a Chery Automobile  és a Shanghai Automotive Industry. A Ford 1999-ben 50 milliárd svéd koronáért ( 6,45 milliárd dollár) vette meg a Volvót, a göteborgi központú cégnél tavaly még hatezren dolgoztak.

    A Ford nyolc évig megtart 10-15 százalékos részesedést. hogy megkönnyítse az új modellek bevezetését. A Volvo piaci értékét 20-25 milliárd svéd koronára (2,5-3,16 milliárd dollárra) tartják. Az eddigi információk szerint megmarad önálló márkának a Volvo, és Li Shufu, a Geely főnöke nem fogja összegyúrni a két márkát. A Volvo 2008-ban 178 ezer, a Geely 214 ezer autót gyárott, ami a svédek esetében 15 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest, miközben a kínai cég adatai stagnálást mutatnak.

Leif Johansson, a Volvo vezérigazgatója
Volvo CEO Leif Johansson gestures during a news conference October 23, 2009 in Stockholm. World number two truckmaker Volvo made a smaller third-quarter loss than expected, easing fears it would need more cash from investors, but it still expects sharp declines in its main markets. REUTERS/Bjorn Larsson Rosvall/Scanpix (SWEDEN) BUSINESS TRANSPORT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.