Kínaiaké lehet a finn távvezeték-hálózat

Li Ka-shing aktivitása a régi: a 85 éves kínai iparmágnás a finn távvezeték-hálózat megvásárlásával bővítené cégbirodalmát. A pénz nem akadály, és a befektetésnek egyelőre ellenzői sincsenek északon.

Európai fül számára idegenül cseng a Cheung Kong Infrastructure Holdings (CKIH) cégnév, Ázsiában azonban rögtön tudják, hogy a kontinens leggazdagabb emberének, a 85 éves Li Ka-shingnek egyik legnagyobb vállalkozásáról van szó. A Hongkongban élő üzletember 28,9 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a huszadik helyen áll a Bloomberg napi rendszerességgel kiadott, a leggazdagabbakat felsoroló listáján. Li Ka-shing számára Hongkong már nem sok új befektetési lehetőséggel kecsegtet, ezért a milliárdos cégei révén világszerte egyre több helyen jelenik meg fejlesztési vagy felvásárlási szándékkal.

A legfrissebb hírek szerint Li szemet vetett a finn Fortum távvezeték-hálózatára, és felkérte a svájci UBS bankot, hogy dolgozzanak ki ajánlatot a hamarosan meghirdetendő vezetékrendszerre, amely a finn villamosenergia-ellátás alapját képezi, de svéd és a norvég területre is áthúzódik. Az előzetes tervek szerint a Fortumnál az év végéig elkészítik azt a leltárt, ami alapján kijelölik a nélkülözhető és értékesíthatő vagyonelemeket, tevékenységeket.

Utóbbiak értékéről egy januári mérlegadat ad tájékoztatást, mely szerint a 2012 szeptemberével végződött 12 hónapban a villamosenergia-szállítás egymilliárd eurós bevételt hozott a Fortumnak, és az adózás előtti nyereség 466 millió eurót tett ki. A CKIH érdeklődéséről beszámoló The Wall Street Journal becslései szerint a rendszer értéke meghaladja a kétmilliárd eurót. A Fortum egyébként az áremtermelésre szeretne koncentrálni a jövőben, ezért válna meg az átviteli hálózatától.

Az utóbbi időben európai hulladékgazdálkodási és vízszolgáltató cégek iránt is élénken érdeklődő Li Ka-shing „mindenevőnek” számít az üzleti életben, érdeklődési köre nem szűkül le az infrastruktúra-fejlesztésre és az energetikára. A Hutchison Whampoa révén saját mobilszolgáltatója és kikötői társasága is van, de a kiskereskedelemben, szállodaiparban is számtalan befektetése van, az ingatlanportfóliójáról már nem is beszélve.

Üzleti szimata sem sokszor csalja meg, példa erre, hogy 2007-ben a szárnyait bontogató Facebookba fektetett százmillió dollárt. Li a rendszeresség híve: reggel öt órakor kel és a rádiós hírek meghallgatásával indítja napját, majd másfél órát tölt a golfpályán és az uszodában. Soha sehonnan nem késik el, mert óráját eleve húsz perccel előbbre állítja. Évtizedeken át Seikót hordott a csuklóján, s 2011-ben váltott át Citizenre – írja a Bloomberg.

Li Ka-shing kinőtte Hongkongot és világ körüli bevásárlókörútra idult
Hong Kong tycoon Li Ka-shing smiles during a news conference in Hong Kong March 26, 2013. Hutchison Whampoa Ltd , Hong Kong tycoon Li Ka-shing's ports-to-telecoms conglomerate, reported a 53 percent fall in 2012 net profit on Tuesday, but the result still beat market expectations. REUTERS/Bobby Yip (CHINA - Tags: BUSINESS TELECOMS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.