Kínai gigahitelt vesz fel a Wizz Air

Mintegy 158 milliárd forintos – 700 millió dolláros – hitelszerződést írt alá nyolc Airbus vásárlására a Wizz Air a kínai Ipari és Kereskedelmi Bank lízingcégével. A fapados magán-légitársaság Szijjártó Péter kormánybiztos tájékoztatása szerint további 70 gép beszerzését tervezi.

Hitelszerződést kötött a Wizz Air és a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) lízingcége csütörtökön Pekingben nyolc új Airbus A320 típusú repülőgép vásárlására.

Az aláíráson részt vett a kínai fővárosban tárgyaló Szijjártó Péter is. A magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos az eseményen elmondta: Magyarországnak elemi érdeke, hogy minél több keleti partnerével legyen közvetlen légi kapcsolata. Ezzel megteremtődik a gazdasági együttműködés további fejlődésének lehetősége, amely fontos katalizátora a kétoldalú kapcsolatoknak – fűzte hozzá.

A Wizz Air a hitelkeretből nyolc új Airbus A320 típusú repülőgép vásárlását tervezi. Az ICBC-vel megkötött hitelszerződés az első ilyen jellegű megállapodás a cég történetében. A Wizz Air nyitott további tárgyalásokra is a kínai piacon, hiszen a következő 5 évben további 70 új repülőgép vásárlását tervezi hasonló hitelekből – tájékoztatta Szijjártó Péter az MTI-t.

A magyar kormány keletinyitás-stratégiája és a Wizz Air keleti terjeszkedési célkitűzései illeszkednek egymáshoz. A Wizz Air és az ICBC finanszírozási megállapodása azon túl, hogy újabb járatindításai lehetőségeket biztosít a Wizz Air számára, újabb dimenziót nyit meg a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatokban – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A Wizz Air közleménye szerint a repülőgépeket a tervek szerint 2013-ban és 2014-ben szállítják le, értékük listaáron több mint 700 millió dollár, mintegy 158 milliárd forint.

A légitársaság közleményében Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója hangsúlyozza: lízingpartnereik körét az ICBC Leasinggel bővítették. Az első közös finanszírozási szerződésük Magyarország és Kína között a valaha létrejött legnagyobb értékű ilyen megállapodás.

A Wizz Air közleményében Cung Lin, a ICBC Leasing vezérigazgatója kiemelte, hogy ez az első üzletkötésük a közép- és kelet-európai régióban. Cégük örömmel tekint az ígéretesnek tartott régiós, illetve a szoros Wizz Air-es együttműködés elébe.

A Wizz Air, Kelet-Közép-Európa legnagyobb diszkont-légitársasága 40 darab A320 Airbusból álló flottát üzemeltet 16 állomásról, több mint 270 útvonalon, 94 desztinációval, 33 országba.

Az ICBC Leasing Kína egyik legnagyobb lízingcége, amelyet 2007-ben alapítottak azzal a céllal, hogy az Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank lízingüzletágát képviselje a repülés és hajózás területén, valamint más nagy értékű berendezések piacán.

A vállalatnak 120 milliárd jüan értékű eszközvagyona van, portfóliója 93 repülőgépből áll. Az elmúlt 5 évben az ICBC Leasing számos újítást vezetett be a repülőgéplízing piacára, mint például a kötvényalapú és a jüanban teljesített lízing, valamint a repülőgépek adómentes zónájú exportja.

Az ICBC Leasing központja Tiencsinben, további irodái Pekingben és Dublinban találhatók – írja közleményében a Wizz Air.

A JetBlue Airbus A320-as
A JetBlue Airbus A320 air plane is pictured on the tarmac at a ground breaking ceremony for the first Airbus U.S. assembly plant in Mobile, Alabama April 8, 2013. Airbus broke ground on a plane assembly plant in Mobile, Alabama, on Monday, a big step toward making its first U.S. plant a reality in a bid to win market share from Boeing Co. REUTERS/Lyle Ratliff (UNITED STATES - Tags: TRANSPORT BUSINESS INDUSTRIAL CONSTRUCTION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.