Kínai beruházás venezuelai aranybányába - perel egy kanadai cég?

Az október 7-én esedékes elnökválasztásokat megelőzően, péteken Hugo Chávez kormánya újabb jelentős együttműködési megállapodást írt alá Kínával.

Eszerint a China International Trust and Investment Corp.(Citic) részt vesz Venezuela és egyben a világ egyik legnagyobb aranybányájának, a Las Cristinasnak a fejlesztésében és kiaknázásában. A becslések szerint a Las Cristinas mintegy 17 millió uncia aranyat rejt.

Hugo Chávez elnök televíziós beszédében közölte, hogy a közös kitermelés nemcsak az arany, hanem a réz kibányászásáról is szól. A megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, ám a bányászaton kívül szó van az arany és a réz tisztításáról, feldolgozásáról.

A torontói székhelyű Crystallex International Corp még tavaly jelentette be, hogy nemzetközi döntőbírósághoz fordul, amennyiben Venezuela nem fizet 3,8 milliárd dollár kártérítést, amiért felmondta a las Cristinas aranybánya fejlesztéséről kötött korábbi megállapodást. Annak idején Chávez meghirdette valamennyi magánkézben lévő, avagy illegálisan működő aranybánya államosításának tervét.

A venezuelai elnök most közölte, hogy a kínai féllel megállapodtak az ország ásványi kincseinek közös feltérképezéséről is. Ugyancsak egyezményt írtak alá az olajbányászati és -feldolgozási együttműködés kiszélesítéséről.

Kína vált Venezuela legfontosabb hitelnyújtójává – írja az AP. A hírügynökség szerint eddig már 36 milliárd dollár nagyságrendű kölcsönt nyújtott a Chávez-kormánynak, amely főleg hosszú távú olajszállításokkal törleszt.

A több mint 13 éve hatalmon lévő Chávez a külföldre, így korábban döntően az Egyesült Államokba irányuló
olajszállítás diverzifikálására törekedve bővíti kapcsolatait Kínával. A feszült Washington–Caracas-viszony
ellenére Venezuela napi 2,5 millió hordóra becsült olajexportjának több mint egyharmada azonban még mindig az
Egyesült Államokba kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.