Kínai befektetői híd Budapesten

Budapesten nyitja meg első külföldi irodáját a kínai befektetési ügynökség, a China Investment Promotion Agency.

Kilián Csaba, a magyar  ügynökség, az ITD Hungary befektetési igazgatója elmondta, hogy a múlt héten kedden aláírt szándéknyilatkozat szerint, várhatóan 2009 második  félévében nyitó budapesti iroda feladata, hogy kínai befektetéseket  vonzzon Magyarországra.

Az ITD Hungary közlése szerint a kínai befektetésekért jelenleg  erős a verseny a közép-kelet-európai régióban, de a konkurensekhez  képest előnyt jelent Magyarország számára a központi földrajzi  elhelyezkedés, a kelet- és nyugat-európai piacok megközelíthetősége,  a közvetlen Budapest-Peking repülőjárat, valamint a képzett  munkaerő.

A budapesti iroda nyitását indokolja továbbá, hogy a  régióban csak Magyarországon van jelen a Bank of China, valamint a  környező országokkal összehasonlítva, Magyarországon él a legnagyobb  kínai közösség.

A CIPA (Chinese Investment Promotion Agency) a kínai  kereskedelmi minisztérium háttérintézményeként működő befektetési  ügynökség, fő feladata a kínai tőkebefektetések ösztönzése és a  külföldi tőke Kínába vonzása.

"A CIPA budapesti irodájának megnyitása, a várhatóan hazánkban  megvalósuló, 2000-3000 munkahelyet teremtő kínai beruházások,  valamint a múlt héten sikeresen lezajlott China High Tech Fair  konferencia mind-mind arra utalnak, hogy Kína regionális elosztó,  gyártó és logisztikai központként tekint Magyarországra" -  összegezte az elmúlt időszak kínai tárgyalásainak tapasztalatait  Rétfalvi György, az ITD Hungary vezérigazgatója.

Magyarországon eddig mintegy 600-800 millió dollár értékben  fektettek be kínai társaságok informatika, információs és  kommunikációs technológia (ICT), elektronika, telekommunikáció és  kutatás-fejlesztés területen. Jelenleg ötezer kínai cég működik  Magyarországon, ebből tucatnyi jelentős, nemzetközi vállalat.

Az ITD Hungary közlése szerint 20-30 magyar cég van jelen  Kínában, akik összesen eddig mintegy 100-200 millió amerikai dollár  értékben fektettek be környezetvédelmi technológiákra,  szennyvíztisztításra, termálvíz technológiákra, tejipari  technológiára koncentrálva, de megtalálható az építőanyag-gyártás,  az aktív szén előállítás és az ipari park létrehozás is.

A magyar cégek a hazai és európai piacok beszűkülését felismerve  egyre nyitottabbak a kínai export iránt, különösen igaz ez a  technológia exportra, a tudásintenzív ágazatokra. A közelmúltban  kezdődött gazdasági válság csak erősített ezeken a tendenciákon.

2005 óta az ITD Hungary által Shenzenben létrehozott Hi-Tech  Központ is a magyar kis- és középvállalkozások kínai piacra jutását  támogatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.