Amiről Budapesten évek óta ábrándoznak, annak Prágában már örülnek

Amiről Budapesten évek óta ábrándoznak a kínai–magyar üzleti kapcsolatok terén, annak Prágában már örülnek: egy hét leforgása alatt több csehországi stratégiai befektetést jelentett be a China Energy Company Limited (CEFC). A sanghaji székhelyű cég, amely a Fortune Global legújabb adatai szerint tavalyi, 35 milliárd dolláros bevételével a világ 342. legnagyobb cége, két műemlék épületet vásárolt meg Prága egyik történelmi negyedében, a Hradzsin téren, ahol európai központjukat rendezik be.

Kisebbségi, 49,92 százalékos tulajdonrészt szereztek a Magyarországon is jelen lévő Travel Service légitársaságban, amely a cseh légitársaság (CSA) részvényeinek 34 százalékát is birtokolja. Cseh lapok szerint a CEFC szeretné megvásárolni a Korean Airtől a cseh légitársaságban birtokolt 44 százalékos tulajdonrészét is, majd pedig közvetlen légi összeköttetést teremtene Sanghaj és a cseh főváros között. A Travel Service pedig az üzlet révén bejuthat a kínai piacra. A Malév idejében még Budapestre közlekedő Hainan légitársaság szeptember 23-ától heti három alkalommal közvetlen repülőjáratot üzemeltet majd Peking és Prága között.

A Travel Service légitársaságnak új piacot nyithat a kínai tulajdonos
A Travel Service légitársaságnak új piacot nyithat a kínai tulajdonos

A kínai társaság hamarosan Csehország negyedik legnagyobb sörgyárának, a Lobkowicz Group 70 százalékos tulajdonosának mondhatja magát, egy kisebb bankban tízszázalékos tulajdonrészt szereztek. Zdenek Radil, a Lobkowicz sörgyár eddigi többségi tulajdonosa 1,9 milliárd koronáért adta tulajdonrészét, s vezérigazgatóként abban reménykedik, hogy rövidesen megugorhat ázsiai kivitelük. Kihúzták a csávából a prágai Slávia fociklubot, amely ellen néhány hónapja milliárdos tartozásai miatt csődeljárás indult. – Kifizetjük az adósságot, tavasszal pedig új játékosokat igazolunk – nyilatkozta magabiztosan Csan Csao-tuo vezérigazgató.

A cég a cseh médiapiac egyik jelentős szereplőjében, a prágai Empresa Media kiadóban is megjelenik, amelyik napilapot, portált és tévécsatornát is üzemeltet. Arra a kérdésre, hogy miért éppen Csehországot választották, a vezérigazgató az ipari hagyományokat és a korszerű technológiai színvonalat említette meg. Cseh szakemberek közben azt találgatják, vajon az energiaiparban és a pénzpiacokon aktív cégnek kik a tulajdonosai. A részvények 70 százalékát egy szingapúri cég jegyzi, innentől nincs elérhető nyilvános adat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.