Kínában népszerűbb a kapitalizmus, mint Amerikában

Kínában népszerűbb a kapitalizmus, mint az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és egy sor más államban, ahol jóval mélyebben gyökerezik a szabadpiaci kapitalizmus, mint a kommunista vezetésű ázsiai országban - mutatta ki egy szerdán megjelent felmérés.

A La Croix című francia katolikus napilapban megjelent közvélemény-kutatás szerint a kínai megkérdezettek 65 százaléka véli úgy, hogy a jelenlegi - a lap szerint sajátos kapitalista - rendszer megfelelően működik, és nem kell változtatni rajta. Kína ezzel az első helyen végzett a felmérésbe bevont 10 ország közül. A második helyen Ausztrália áll 63 százalékkal, a harmadik Brazília 57 százalékkal.

Az Egyesült Államok, a kapitalista gazdasági-társadalmi berendezkedésű hatalmak legnagyobbika a negyedik, 55 százalékkal, a szabadpiaci kapitalizmus őshazájának számító Nagy-Britannia pedig csupán a hetedik, 45 százalékos rendszertámogatottsági aránnyal.

A leginkább antikapitalista beállítottságú nemzet a francia; az euróövezet második legnagyobb tagországában a megkérdezettek 15 százaléka vélte úgy, hogy nincs szükség változásra, ami a legalacsonyabb érték a vizsgált 10 ország között. Ugyanakkor a megkérdezettek 33 százalék úgy nyilatkozott, hogy megérett az idő a rendszerváltásra, Franciaország így az antikapitalizmus mértéke alapján felállított lista első helyére került. A sereghajtó Kína, ott 3 százalék váltaná le a kapitalista rendszert.

A kínaiak kapitalizmusbarátságára utal az is, hogy a megkérdezettek 90 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy a haza érdekét szolgálja-e a nemzetközi kereskedelem bővítése. A Kínai Kommunista Párt irányítása alatt álló ország így a nemzetközi kereskedelem legnagyobb támogatójának minősül a vizsgált tíz ország közül. A leginkább elzárkózóak az amerikaiak, a megkérdezettek 39 százaléka vélte a hazája érdekében állónak az országok közti kereskedelem növekedését.

A davosi Világgazdasági Fórum nyitó napjára időzített felmérést a francia IFOP közvélemény-kutató intézet készítette, országonként 600 ember megkérdezésével, tavaly december 8-23. között.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.