Kína mentőövet kínál, de rögtön benyújtja a számlát is

Kína kiterítette a kártyáit, s régi vágyának adott ismételten hangot: ''csupán'' egy WTO-tagság az ára annak, hogy Peking európai államkötvényeket vásároljon.

Fokozta az európai aggodalmakat, hogy az eddig jolly jokernek tekintett Kína végre kiterítette a kártyáit a kötvénypiaci ''itt a piros, hol a piros'' játékban - vélekedett Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, mondván, Peking azt kérte: az EU fogadja el teljes jogú kereskedelmi tagként. Vagyis elég drága a kínai mentőöv. A bajban lévő uniós országok megsegítése tehát ''olcsóbb'' lenne, ha az európai gazdaságpolitikusok szembenéznének a problémákkal és maguk tennének rendet.

Hétfő este még annak örülhettünk, hogy a kínaiak bejelentették érdeklődésüket az olasz állampapírok iránt - mondta Kuti Ákos, hozzátéve: azóta persze kiderült, hogy csak a ''jereváni rádiót hallgatták'' a befektetők, ugyanis Kína csupán arra tett ígéretet, hogy górcső alá veszik az olasz állami vállalatokat és megfelelő ár esetén részesedést vásárolnak az energiaszektorban.

Tegnap este egészen extrém módon a BRIC országokat vették elő a szekrényből a médiában - folytatta -, arra spekulálva, hogy Brazília, Oroszország, India és Kína együttesen menti meg majd az eladósodott európai nemzeteket. Apró szépséghiba, hogy a brazilok szinte perceken belül hűtötték a kedélyeket és jelezték, hogy csak a tervek szintjén merült ennek lehetősége és nem érdemes készpénznek venni.

Mint mondta, az aggodalmat csak tovább fokozta, hogy Kína azt kérte, hogy az EU teljes jogú kereskedelmi tagként fogadja el őket, amely jóval nagyobb mozgásteret, alacsonyabb vámokat és egyéb kedvezményeket jelentene az ázsiai országnak. Hasonló terveket korábban is pedzegettek, de a jelenlegi elképzelések szerint Kína leghamarabb csak 2015-ben léphetne be a világkereskedelmi szervezetbe (WTO), amely a fent említett jogokat biztosítaná számukra (Tőzsdefórum)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.