Kína a nap felé fordulna

A kínai vezetés összesen 70 milliárd jüanes (241 milliárd forint) projektekkel segítené a nemzetközi szankciók miatt gyengélkedő napelemiparát - értesült a Caixin pénzügyi és gazdasági magazin.

Az újság az állami energiahivatal magát megnevezni nem kívánó munkatársát idézi. A hivatalnok elmondása szerint az iparági ösztönző projekteket a Nemzeti Energiahivatal, a Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság, valamint az állami energiaszolgáltató szponzorálná, hogy pontosan hogyan, arról egyelőre nincsen adat. A kínai napelemipar fellendítésére az ellene bevezetett nemzetközi intézkedések miatt van szükség.

Az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma májusban több kínai gyártót vádolt azzal, hogy a szabályokkal szembemenve, költség alatt árulják termékeiket, megtorlásul pedig vámot vetett ki rájuk. Szeptember elején az Európai Unió kezdeményezett dömpingellenes eljárást a kínai napelemgyártók ellen, azt állítva, azok bújtatott kormányzati támogatás segítségével előállítási ár alatt exportálják termékeiket, súlyos versenyhátrányba hozva ezzel az európai gyártókat.

A dömpinggel kapcsolatos vádakat a kínai gyártók többször visszautasították, s cáfolják azt is, hogy a központi vezetéstől kapnának támogatást. A kínai napelemgyártás radikális változást él át, mivel ezen termékek előállítási költsége gyorsan és jelentős mértékben csökken – fogalmaznak a kínaiak. A kínaiak a vita tárgyalásos megoldását javasolják, a Kínában lévő európai cégek pedig megtorlástól tartanak, egyelőre nem történt előrelépés az ügyben.

A külpiacok visszaesése után a kínai vezetés a belföldi piac fellendítésével próbálkozik. A Caixin által megszellőztetett projektek mellett szeptemberben minden tartomány számára kötelezően előírták egy 500 megawattos, számos kisebb generátorra épülő napelemtermelő felállítását. Ennek összköltsége mintegy 150 milliárd jüant (4,1 ezer milliárd forint) tesz majd ki, a finanszírozás hogyanja egyelőre ezeket illetően is kérdés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.