Kína még 15 évig nem éri be az Egyesült Államokat

Az amerikai gazdaság robusztus teljesítménye és a kínai gazdaság növekedésének lassulása miatt Kína legkorábban 15 év múlva előzheti meg az Egyesült Államokat a világ legnagyobb gazdaságaként - jósolták csütörtökön ismertetett távlati előrejelzésükben londoni szakelemzők.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja helyzetértékelését és hosszú távú prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről. Idei elemzésében a cég közölte: az elmúlt időszak növekedési dinamikái alapján az általános előrejelzési konszenzusnál sokkal későbbre várja az Egyesült Államok és Kína helycseréjét a világ legnagyobb gazdaságait feltüntető lista élén.

A cég becslése szerint a nominális kínai GDP-érték 2013 egészében 8939 milliárd dollár, az amerikai gazdaság által megtermelt hazai össztermék 16 724 milliárd dollár lesz, vagyis a kínai gazdaság az Egyesült Államok GDP-értékének valamivel több mint a felét állítja elő az idén.

A CEBR londoni szakelemzőinek csütörtöki prognózisa szerint Kínának várhatóan 15 évébe telik e különbség ledolgozása, és a kínai gazdaság 2028-ban veszi át az Egyesült Államoktól az első helyet a gazdasági világranglistán. A ház közgazdászainak jelenlegi számítási modelljei szerint a kínai GDP-érték abban az évben 33 513 milliárd dollár, az amerikai hazai össztermék 32 241 milliárd dollár lesz.

A CEBR szakértői szerint 2028-ra India átveszi Japántól a világ harmadik legnagyobb gazdaságának helyét. Mivel azonban az indiai GDP-érték még akkor is csak az ötöde lesz az egy helyezéssel előtte álló Egyesült Államokénak, India valószínűleg nagyon hosszú ideig nem tudja tovább javítani pozícióját a világ legnagyobb gazdaságainak listáján - jósolják a cég londoni elemzői.

A CEBR az európai gazdaságok közül Nagy-Britanniában várja a legjobb teljesítményt hosszú távon. A ház szerint a brit gazdaság bruttó kibocsátási értéke 2028-ban már csak 3 százalékkal marad majd el Németországétól, és a nominális GDP-érték alapján Nagy-Britannia 2030-ra várhatóan átveszi Németországtól a legnagyobb nyugat-európai gazdaság helyezését.

A CEBR által a világ 30 legnagyobb gazdaságáról összeállított ranglistán a közép-európai EU-tagállamok közül egyedül Lengyelország szerepel, mégpedig meglehetősen jól. A cég londoni szakelemzőinek csütörtöki prognózisa szerint a lengyel gazdaság - amely az idei listán a 23. helyen áll - 15 év múlva már a huszadik helyen lesz, 1155 milliárd dolláros GDP-értékkel.

A ház távlati prognózisa szerint a 2028-as világranglista legnagyobb gazdaságainak felső tízes mezőnyében - Kína, az Egyesült Államok és India után - Japán, Brazília, Németország, Nagy-Britannia, Oroszország, Mexikó és Kanada neve szerepel majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.