Kína felpörgette gazdaságát

A kínai gazdaság 8,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest, az első kilenc havi emelkedés 7,7 százalék volt. Kína teljesíteni fogja az évi 8 százalékos GDP-növekedési tervét - jelentette be a kínai országos statisztikai hivatal.

A gazdasági növekedés az első negyedévben 6,1, a második negyedévben pedig 7,9 százalék volt. Li Hsziao-csao (Li Xiaochao) a hivatal szóvivője közölte: Kína bruttó hazai terméke (GDP) az év első kilenc hónapjában elérte a 21,78 ezer milliárd jüant, ami mintegy 3,18 ezer milliárd dollárnak felel meg.

"A kínai gazdaságélénkítő csomag eredményesnek bizonyult" - foglalta össze a szóvivő, hozzátéve, hogy a gazdaság állandósuló növekedése biztosított, s így Kína az év végére eléri a 8 százalékos, tervezett növekedést.A kínai kormány azt követően, hogy az ország exportorientált gazdaságának bevétele radikálisan csökkent a gazdasági válság miatt, 4 milliárd jüanos (586 milliárd dollár) kétéves gazdaságélénkítő csomagot dolgozott ki.

Ebből jelentős összegeket fektetett és fektet például infrastrukturális beruházásokba, köztük vasúti és közúti építkezésekbe, továbbá más építőipari projektekbe. Ugyancsak könnyített a hitelhez jutás feltételein és fogyasztást ösztönző intézkedéseket is hozott. Az állóeszköz beruházások január és szeptember között rekordot döntöttek, elérték a 15,5 ezer milliárd jüant (2,27 ezer milliárd dollár).

"A beruházásoknak fontos és pozitív szerepük van a viszonylag gyors gazdasági növekedésben, illetve a lassulás megfordításában" - jelentette ki Li Hsziao-csao, miközben hangsúlyozta, hogy a belső fogyasztás bővülésének köszönhető a gazdasági növekedés közel egyharmada.

Az év első kilenc hónapjában a fogyasztói árak Kínában 1,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, míg a termelői árak 6,5 százalékkal estek vissza. Szeptemberben a havi   infláció 0,4 százalék volt, éves összehasonlító adatot erre a hónapra nem közöltek. Elhangzott ugyanakkor, hogy augusztusban 1,2 százalékkal csökkentek az árak az előző év azonos időszakához képest, s akkor - a februári 1,6 százalékos esés óta - a hetedik hónapja mértek folyamatos mérséklődést. A fogyasztói árindex csökkenésére - február előtt - 2002 októbere óta nem volt példa.

A termelői árindex a 6,5 százalékkal csökkent az idén az első háromnegyed évben, de szeptemberben 0,6 százalékkal emelkedett - tudatta a kínai országos statisztikai hivatal.A kiskereskedelmi eladások 15,1 százalékkal nőttek az év első háromnegyedében. Értékük elérte a 8,97 ezer milliárd jüant (1,31 ezer milliárd dollár).

Kína ipari termelése 12,4 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, 2008. ugyanazon időszakához képest, és éves összehasonlításban 8,7 százalékkal emelkedett az év első kilenc hónapjában.Január és augusztus között a legnagyobb ipari termelők nyeresége 1,67 ezer milliárd jüan volt (246,28 milliárd dollár), ami 10,6 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest - tájékoztatott az országos statisztikai hivatal szóvivője Pekingben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.