Kína és Izland szabadkereskedelmi egyezményt kötött

Izland az első európai ország, amely szabad kereskedelmi megállapodást köt Kínával – az északiak azt remélik, olcsóbb lesz a kínai áru.

Jóhanna Sigurdardóttir izlandi kormányfő Pekingben kijelentette, büszke arra, hogy országa az első európai állam, amellyel Peking szabad kereskedelmi megállapodást kötött, s mint mondta, egyebek között arra számít, hogy a kínai termékek olcsóbbakká válnak.

Li Ko-csiang kínai kormányfő mérföldkőnek nevezte az eseményt, s maga is jó példaként említette a Kína és Európa közötti kereskedelmi kapcsolatok szempontjából. A tárgyalásokon kínai részről a megújuló - benne a geotermikus - energia, valamint a geológiai, óceáni és sarkvidéki kutatások területén megvalósuló együttműködést szorgalmazták, az import és a beruházások bővítését sürgették.

Kína fontos szerepet vállal abból, hogy Izland kilábaljon a pénzügyi válságból például azzal, hogy piacot kínál az izlandi termékeknek. Kína 2006 óta Izland legnagyobb kereskedelmi partnere Ázsiában: a kétoldalú kereskedelmi forgalom 2011-ben elérte a 152 millió dollárt, ami 2012-ben 21 százalékkal bővült.

A közös közleményben mindkét fél kifejezte, ellenzi a kereskedelem és a beruházások területén megnyilvánuló protekcionizmust és síkra száll a szabad kereskedelem mellett. A szabadkereskedelmi megállapodásról a China Daily című angol nyelvű napilap szakértője úgy vélte, annak ellenére, hogy Izland nem EU tagország, jó példát szolgáltat az unió országainak.

Kína és az EU 2007-ben kezdett új kereskedelmi tárgyalási fordulót a kérdésben, de nem járt eredménnyel, mert a megállapodáshoz mind a 27 - különböző érdekeltségű - tagország hozzájárulására szükség van. Kínának 14 szabadkereskedelmi megállapodása van, amelyek összesen 31 ország gazdaságára terjednek ki. Hatról most tárgyalnak, közük Norvégiával, Svájccal és Dániával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.