Kína amerikai befektetéseit félti

Kína az amerikai gazdaság stabilizálását, az Egyesült Államok a jüan reformájának folytatását kérte a Gazdasági Stratégiai Párbeszéd első napján. A globális krízis soha nem látott kihívások elé állítja a két országot.

Peking az amerikai gazdaság stabilizálását, Washington a kínai fizetőeszköz reformjának folytatását kérte a kínai fővárosban csütörtökön kezdődött kétoldalú Gazdasági Stratégia Párbeszéd (SED) első napján. - Bízunk abban, hogy az amerikai fél a gazdaság, és a pénzügyi piacok stabilizálása érdekében megteszi a szükséges lépéseket, és garantálja az Egyesült Államokban lévő kínai vagyon és befektetések biztonságát - mondta Vang Csi-san (Wang Qishan) kínai miniszterelnök-helyettes.


Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter szerint a fél évvel ezelőtti találkozásuk óta bekövetkezett globális pénzügyi válság a két országot soha nem látott kihívások elé állítja. - A  SED-tanácskozások történelmében először az Egyesült Államok és Kína most arra koncentrál, hogy a gazdasági rendszer erősítése érdekében a nemzetközi fórumokon miként képes együtt dolgozni - hangsúlyozta  Paulson.


Elemzők szerint, mivel Kína jelentős hitelezője az amerikai kincstárnak, amelyből Washington költségvetési hiányát is fedezik, a dollár gyengülése és a válság okozta bizonytalanság aggodalomat keltett a kínai befektetőkben.


Az amerikai tisztségviselők a kereskedelmi egyensúly hiányának csökkentése érdekében Kínát a jüan reformjának folytatására ösztönzik. Peking azzal védekezik, hogy az erős jüan veszélyezteti a kínai exportot, közgazdászok pedig azzal érvelnek, hogy az olcsó kínai áruk jelentősen csökkentették a bajba került amerikai családok megélhetési költségeit. Mindezek ellenére a kínai fél megerősítette: elkötelezett a valutareform folytatása mellett. Idén a jüan mintegy hét százalékot erősödött a dollárhoz képest, jóllehet ez a folyamat az utóbbi hónapokban lelassult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.