Kína felől érkezik a hidegfront

A feltörekvő országokban, elsősorban Kínában tapasztalt lassulás jelenti a legnagyobb veszélyforrást a magyar gazdaság fejlődésére – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közreadott inflációs jelentéséből.

A negyedévente frissített kiadvány fő megállapításait ismertető Gábriel Péter igazgató szerint egyelőre hangsúlyeltolódásokat lehet látni, de ezek a robusztus növekedési tempónkra az idén nem nagy lesznek komoly hatással. A bizonytalansági tényezőkre hivatkozva azonban az MNB a júniusi 3,3 százalékról 3,2 százalékosra mérsékelte a 2015. évi GDP-várakozásait. A jövő évi kilátásokat számos körülmény a befolyásolja.

Egyrészt nem tudják előre lemérni, hogy az átalakuló uniós pályázati rendszerben a források miként hasznosulnak majd, mennyivel járulnak majd hozzá a GDP-hez. Másrészt az uniós pénzek átmeneti elapadásának a mértékét sem tudják pontosan megbecsülni, harmadrészt pedig a jegybank növekedési hitelprogramjának fokozatos kivezetése is nehezen jósolható tételt jelent a növekedés szempontjából.

Gábriel Péter elmondta, abban reménykednek, hogy a kis-és középvállalkozásokat megcélzó, 2,5 százalékos kamattal adott MNB-s hitelcsap elzárását nem érzi majd meg a piac, mert a kereskedelmi bankok addigra aktivizálják magukat, s a kihelyezett kölcsönök volumene nem csökken, mi több, nőni fog. Egyelőre nem ez történik, a vállalati hitelezés lassú felfutás után ismét kátyúba került.

A beruházásoknál az utolsó uniós projektek átadásával még 2,7 százalékos pluszt mutatnak ki az idén, ezt azonban jövőre a korábbinál is nagyobb, 3,2 százalékos visszaesés követheti. Átmenetileg – hiszen a magyar fejlesztések hajtóerejét adó uniós forrásoknál 2017-től gátszakadás lesz, özönvíz szerű pénzáradat indul meg Brüsszel irányából.

A növekedést nagyban támogatja majd a lakosság bátrabb költekezése, ám ezzel párhuzamosan a megtakarítási hajlandóság is csökken. Az óvatosságot azonban nem egyszerű feladni, ez érzékelhető a kiskereskedelmi forgalom reméltnél lényegesen lassabb felfutásában. A lakosság jövőre 3,2 százalékkal több pénz hagy a boltokban, azaz a béremeléssel nyert összegek egyenesen a kereskedőkhöz, szolgáltatókhoz vándorolnak.

A magyar export bővülése fokozatosan lassul, a tavalyi 8,7 százalékról jövőre 7,7 százalékra zsugorodik, ezért elsősorban a feltörekvő piacok igényeinek beszűkülése okolható. Közvetlen exportunk Kínába, Oroszországba és a többi feltörekvő országba nem túl jelentős., együtt hét százalék körüli, ám beszállítóként közvetett kitettségünk már sokkal jelentősebb - emlékeztetett Gábriel Péter. A pro és kontra érvek egyelőre nagyjából kioltják egymást, így a 2016-os növekedés 2,5 százalékos jóslatán nem változatott az MNB.

Az igazgató hozzátette: a vártnál is 10-15 százalékkal alacsonyabb olajár miatt, illetve a rezsicsökkentési sorozat lezárultával az idei infláció 0,3 százalék helyett nullás lehet, jövőre a korábban számolt 2,5 százalék helyett 1,9 százalékosra mehet fel. Az alacsony infláció kedvezően hat a vállalatok költségeire, ezzel együtt az egész gazdaság növekedésére - húzta alá Gábriel Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.