Kína 7,5 százalékos növekedést jósol 2014-re

Továbbra is stabilan bővül a kínai gazdaság, így Li Keqiang  miniszterelnök szerint az idei évre 7,5 százalékos GDP-növekedést szeretnének elérni, illetve 3,5 százalékon tartani az inflációt.

Az elemzők között a régóta várt bejelentés nem okozott nagy meglepetést, szerintük a most felvázolt növekedési adatokkal reális célt tűzött ki maga elé a kínai kormány.

A korábbi évek robbanásszerű piacbővülései után az utóbbi időszakra jelentősen lefékeződött a világ második legnagyobb gazdaságának a térhódítása, így 2013-ban csak 7,7 százalékkal növekedett a kínai gazdaság.

A most felvázolt növekedési prognózisok összhangban vannak várakozásainkkal – mondta Paul Tang, a hongkongi Bank of East Asia vezető közgazdásza.

A kínai miniszterelnök az ide év céljai között említette a kínai bérszint emelését, illetve hogy rajta tartják a szemüket a kínai ingatlanpiacon. Az ingatlan igen népszerű befektetésnek számít Kínában, így a lakásárak is folyamatosan emelkedtek tavaly, ami viszont ingatlanpiaci buborék kialakulásával fenyeget. A Kínai Központi Bank korábban már jelentősen szigorított a lakáshitelezés feltételein.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.