Kilőtték a Twittert, zuhan az árfolyam

Termetes, 13 százalékos esést produkáltak a Twitter mikroblog részvényei a pénteki New York-i kereskedésben: a nyitásban még 73 dollár fölött álló papír 63,7 dolláros árfolyamon zárt.

Egyetlen nap alatt 5,2 milliárd dollárt veszített értékéből az üzenetküldő szolgáltatásairól világhírűvé vált cég. A részvényesek Benjamin Schachtert, a Macquarie csoport elemzőjét átkozhatják, ő ugyanis cége részéről leminősítette a Twittert a minden reális alapot nélkülöző árfolyam-emelkedés láttán. Schachter szerint a november 6-án 26 dolláron kibocsátott részvények jó, ha 46 dollárt érhetnek, ami e fölött van, az csak buborék, teli levegővel.

Az elemző gombostűjével ki is lyukasztotta a buborékot, amelyet december 11-e óta pumpáltak mesterségesen, legalábbis az elemző szerint a cég üzleti tervében foglaltak nem magyarázzák az azóta bekövetkezett negyvenszázalékos erősödést, miközben az 500 legnagyobb amerikai vállalat teljesítményéből levezetett S&P index csupán két százalékkal araszolt feljebb.

Schachter véleményét a közeljövőben több befektetési alapkezelő is oszthatja, a földre szállítva ezzel a Twitter madárkáját. Többen a gyors emelkedés hátterében a Facebook-hatást vélik felfedezni, a közösségi média élharcosának mobiltelefonra szabott alkalmazásai ugyanis a reméltnél magasabb hirdetési bevételt hozhatnak, és ezt a befektetők – érzelmi alapon – úgy értékelhették, hogy a jó hír komoly felhajtó erővel hat a Twitter árfolyamára is. A Facebook egy hónap alatt húsz százalékot erősödött, míg pénteken négy százalékot bukott a Twitter-ügy „mellékhatásaként” – írja a New York Post.    

Benjamin Schachter arra alapozta a leminősítést, hogy a kibocsátásban részt vevő, a Twitter helyzetét és kilátásait a lehető legközelebbről ismerő bankok jóval kisebb növekedési potenciált látnak a cégben, mint azok a bankok, amelyek kevesebb információ birtokában számították ki a Twitter jövedelemtermelő képességét.

A két metódus között a 2014-es évre vonatkozóan 15, a 2015-ösre pedig 28 százalékos eltérés van – figyelmeztetett ügyfeleihez címzett levelében a Macquarie elemzője, utalva arra, hogy hozzá hasonlóan sokan eladásra fogják ezután javasolni a Twitter-részvényeket. Schachter elismerte ugyanakkor, hogy a hirdetési piacon egyre jobban teljesít majd a Twitter, de korántsem annyira, mint a rózsaszín álmokat szövögető befektetők azt elképzelik.

Akinek van ideje ezt kivárni, megtarthatja részvényeit, aki viszont a kibocsátáskori értéken jutott papírjaihoz, és másfél hónap alatt majdnem megtriplázta befektetését, az most a csúcs közelében bátran kiszállhat. Megjegyzendő, hogy a Twitter vezetése sem bátorította részvényvásárlásra a befektetőket, irreális növekedési ígéreteket ők sem fogalmaztak meg. A cég először 2014 negyedik negyedévében lehet nyereséges.

Twitter @NYSE - vagyis a tömörítéséről híres mikroblog-felület megérkezett a New York-i tőzsdére
The Twitter logo (L) is displayed on the floor of the New York Stock Exchange a day before the company's IPO, November 6, 2013. Twitter Inc priced its initial public offering above its expected range to raise at least $1.8 billion, in a sign of strong investor demand for the most highly anticipated U.S. public float since Facebook Inc. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.