Kilőtt az olajár, drágulhat a benzin

Kedden egyetlen nap alatt 3 százalék körül mértékben emelkedett a nyersolaj ára, a katonai beavatkozással fenyegető szíriai konfliktus miatt. A jövő héten a magyar autósok is keményen megérezhetik ennek hatását.

Kedden - nyilván az USA várható szíriai katonai beavatkozása hatására - meredeken emelkedett az amerikai WTI és az európai Brent olajár is. Pedig az API tegnap közzétett adatai alapján az amerikai olajkészletek a várt csökkenés helyett emelkedtek - írja a Profitline.

Az októberi szállítású amerikai könnyűolaj (WTI) 2,91 dolláros, 2,68 százalékos emelkedés mellett 111,92 dollárnál járt hordónként a Nymex elektronikus kereskedésében. Ez tegnap közel 3 százalékos drágulást jelentett. Több mint 2 év után ez az első alkalom, hogy az árfolyam átlépte a 110 dolláros szintet.

Az októberi szállítású Brent árfolyama 2,55 dollárra, 2,33 százalékkal 116,91 dollárra emelkedett hordónként az ICE határidős kereskedésében. Itt tegnap 3,3 százalékot emelkedett az árfolyam.

Az emelkedés John Kerry amerikai külügyminiszter hétfői szavai után indult, melyben oly keményen bírálta a szíriai rezsimet, ami szakértők szerint az USA és szövetségesei közelgő katonai beavatkozását valószínűsíti.

Az olajáremelkedés pedig a jövő héten minden valószínűség szerint keményen begyűrűzik a magyarországi üzemanyagárakba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.