Kilőtt a japán gazdaság

A növekedés beindítására és az évtizedek óta csökkenő árak visszafordítására, inflációs környezet kialakítására tett japán erőfeszítések sikerrel kecsegtetnek: a szigetország hazai összterméke az első negyedévben 3,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A miniszterelnökségi kabinet 3,5 százalékos éves ütemű gazdasági növekedésről számolt be csütörtökön, ami messze felülmúlja a 2,7 százalékos elemzői konszenzust. A 2012-et záró negyedévhez képest 0,9 százalékos volt a többletteljesítmény. Ami különösen figyelemreméltó, hogy a hagyományosan erős export mellett belső fogyasztás is lendületet vett.

Japán tehát kijött a recesszióból, amely az előző években két hullámban is elérte partjait.  Shinzo Abe miniszterelnök az első diadalt ezzel learathatta, az Abenomics néven elhíresült lazító gazdaságpolitika pedig fényes jövővel kecsegteti Japánt. Abe a tavalyi választási kampányban a monetáris lazítás szükségessége mellett tört lándzsát, s a Bank of Japannek kulcsszerepet szánt a gazdaság finanszírozásában.

Az Abenomics lényege, hogy a pénzpumpa beindításával, a kormányzati beruházások élénkítésével életet leheljenek a gazdaságba és véget vessenek a hosszú deflációs esztendőknek. Az infláció beindultával pedig a japánok is belátják, hogy nem csak megtakarítani lehet a pénzt, de el is lehet költeni, ami egy hatalmas belső piaccal rendelkező gazdaság számára doppingszert jelent a tömegesen érkező új megrendelések révén. Az új megrendelések új munkahelyeket teremtenek, az új dolgozók fizetőképes keresletet támasztanak, s így a világ harmadik legnagyobb gazdaságának megnyugtató szintű növekedése biztosítottá válik.

Az Abenomics három fő tételéből kettős már aktivizáltak, így meghirdették a gigantikus kormányzati fejlesztési programokat és frissen érkezett új jegybanki vezetés beindította hosszú lejáratú kötvény- és eszközvásárlási programját, amivel többlet likviditást teremt a piacon, miközben a hazai fizetőeszközt, a jent gyengíti, segítve ezzel az exportra termelő japán cégek versenyképességét.  Évi 60-70 ezermilliárd jent szabadítanak így rá a gazdaságra, s ennek következményeként két év alatt megduplázzák a Bank of Japan mérlegfőösszegét.   

A piacok válasza előre kódolható volt: november óta a dollár/jen árfolyam harminc százalékkal gyengült, egy dollárért ma már 102 jent adnak. A tokiói tőzsde indexe, a Nikkei a 2008-as válság óta nem volt ilyen magasan, a mutató áttörte a 15 ezer pontos lélektani határt is. A japán vállalatok pedig sorra számolnak be nyereségről, ahogy azt legutóbb a Sony is tette.

Teljes sikerről egyelőre nem lehet beszélni: idő kell ahhoz, hogy a vállalatok hosszú évek gyakorlatával felhagyva bért emeljenek, az ipari termelés és a beruházások volumene sem ugrott még meg, igaz ehhez több időre van szükség.

Az Abenomics harmadik pillére, a szerkezeti reformok bevezetése hozza hosszú távon a legtöbbet a társadalom számára, de ezeknek az átalakításoknak a meglépése okozza egyben a legtöbb nehézséget is. A munkaerőpiaci szabályozás lazítása, rugalmassá tétele, a nők tömeges munkába állítása, a bevándorlás megkönnyítése és a többi intézkedés egyelőre várat magára. Mint mondják, ha lesz növekedés, akkor ezeknek a reformoknak a társadalmi fogadtatása is kedvezőbb lesz.

Pénzeső ellen nem sokat ér az ernyő. A jó hírek sorozata nyomán a tokiói Nikkei index átlépte a bűvös 15 ezer pontos határt
A woman using a parasol walks past a stock quotation board outside a brokerage in Tokyo May 15, 2013. Japan's Nikkei share index rose 2.2 percent to break above 15,000 on Wednesday, with Sony Corp surging after a proposal from a U.S. activist fund to list its entertainment unit sent its U.S.-listed shares soaring 10 percent. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN - Tags: BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.