Kilőtt az olajár, nagyot drágulhat az üzemanyag

Ugrott a nemzetközi nyersolajár és a dollár - a hazai kutakon így kőkemény üzemanyagár-emelés várható.

Immár több mint 9 százalékos drágulásnál tart az Európában irányadó Brent típusú nyersolaj mai napi ára. Az Investing.com adatai szerint, míg egy fél napja még 30 dolláron állt a kurzus, az azóta 33 dollár körül jár, ami közel 10 százalékos ugrás mindössze egy fél nap alatt.

Az Amerikában irányadó WTI ezalatt meg se állt a 12 százalékos drágulásig - hívja fel a figyelmet a Portfólió. A piaci lelkesedés hátterében minden bizonnyal az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi miniszterének szavai állnak, aki szerint az Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagországai készen állnak együttműködni egy esetleges termelés-csökkentés érdekében. Eközben a dollár is erősödik, pedig ilyenkor pont gyengülnie kéne neki - jegyzik meg.

Elemzők szerint ez a hazai üzemanyagárak szempontjából a lehető legrosszabb együttállás. Ha a nemzetközi benzin- és gázolajtőzsdék is hasonló emelkedéssel követik la a nyersolajárugrást, úgy a Mol hétfőn bizonnyal jelentős szerdai áremelésről dönt majd.

Az MTI tudósítása szerint ugyanakkor az orosz jegybank épp most rontotta hordónkénti 35 dollárról 25 dollárra a lehető legalacsonyabb ez évi olajátlagárra vonatkozó becslését. Dimitrij Tulin első elnökhelyettes 2017-re és 2018-ra egyaránt 35 dolláros átlagot valószínűsít. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szerint az orosz költségvetés 82 dolláros olajár mellett lenne kiegyensúlyozott, a jelenlegi büdzsét pedig 50 dolláros olajárhoz szabták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.