Kilőtt a járműgyártás

Az első negyedévben 8,0 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Márciusban az ipari kibocsátás 11,6, a munkanaphatástól megtisztítva 9,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan és munkanaphatással korrigálva a termelés 2,6 százalékkal múlta felül az előző havit - jelentette a részletes adatok alapján második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.

Az adatok megegyeznek a május 7-én kiadott első becslésben közöltekkel. Az ipar márciusi növekedése jelentős gyorsulást mutat a februári 6,0 százalékos ütemet követően. A ipar belföldi eladásai márciusban 11,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, az export 13,9 százalékkal nőtt. A feldolgozó iparban 30 százalékos súllyal szereplő járműgyártás termelése 18,9 százalékkal, exportvolumene 19,3 százalékkal szárnyalta túl a tavaly márciusit, és 15,6, illetve 14,9 százalékkal nőtt a múlt év első negyedével összehasonlítva.

Márciusban az élelmiszeripar termelése 11,7, a gumi- és műanyaggyártásé 14,3, a vegyipari cégek kibocsátása 6,5 százalékkal nőtt, a gyógyszeriparé 4,5 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar 11 százalékát megtestesítő számítástechnikai és elektronikai termékek előállítása 11,1, a villamosgépeké 8,2 százalékkal bővült. Az ipar márciusi exportteljesítményéhez a járműipar mellett jelentősen hozzájárult a gépi berendezések kivitelének 13,7, százalékos növekedése, valamint a számítástechnikai cikkek 9,8, a gumi és műanyagipari termékek 17,6 százalékos exportnövekedése. Jelentősen, 15,8 százalékkal nőtt az élelmiszerek kivitele is, a gyógyszerexport viszont 9,0 százalékkal elmaradt a tavaly márciusitól.

Belföldön a járműgyártás értékesítési volumene márciusban 34,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a számítástechnikai termékek eladása 37,8, a gépi berendezéseké 22,0 százalékkal, az élelmiszeriparé 9,4 százalékkal nőtt.
A kiemelt feldolgozóipari ágazatok új rendelései márciusban 1,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, miután az új exportrendelések 0,4 százalékkal nőttek, a belföldi rendelések pedig 14,0 százalékkal. Az új rendelések lanyha növekedése ellenére az ipari megrendelések teljes állománya 14,1 százalékkal haladta meg a tavaly márciusit, a belföldi rendelések 8,3 százalékkal elmaradtak a tavalyitól, az export rendelések 15,4 százalékkal nőttek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.