Kilőtt a gázolajforgalom

Az első negyedévben tizedével több üzemanyagot tankoltunk a márkás kutakon, mint egy évvel korábban. Ennél gázolajból sokkal több, benzinből sokkal gyérebb volt a bővülés.

Éves alapon 15 százalékos növekedéssel az első negyedévben szinte kilőtt a magyarországi gázolajfogyasztás - derül ki a legnagyobb hazai üzemanyagcégeket egyesítő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) statisztikájából.

Ez 422 millió litert jelent az egy évvel ezelőtti 367 millió literhez képest. A mennyiségből 24 millió litert tettek ki a prémiumtermékek, melyek népszerűsége egy év alatt 40 százalékkal ugrott meg.

A 95-ös benzin forgalma ehhez képest továbbra is lagymatagon, csupán 2,3 százalékkal emelkedett. Ez 261 millió litert jelent a tavalyi első negyedév 255 millió literje után. Prémiumbenzinekből közel 27 százalékkal több, mintegy 8,5 millió liter fogyott. Az általános lelkesedés közepette a 98-as benzin kakukktojásnak számít: a termékből 2,2 százalékkal kevesebbet, 1,4 millió litert tankoltak.

Összesítve tehát a márkás hazai kutakon az első negyedévben a tavalyi év hasonló időszakánál 10 százalékkal több, 693 millió liter fogyott.

Az előző év utolsó negyedéhez képest benzinből 14 százalékos, gázolajból 10 százalékos visszaesést mutatható ki a MÁSZ-adatok alapján végzett számításaink alapján, amit a szakértők normális, szezonális jelenségnek tartanak. A benzin esetében a visszaesés tényleg nagyjából megfelel az előző évek ütemének, de gázolaj esetében az év eleji visszaesés mértéke is szűkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.