Kilőnek az üzemanyagárak

A benzin 4, a gázolaj akár 6-7 forinttal is drágulhat szerdától, mivel a múlt héten kilőttek a nemzetközi olajárak. Kérdés, a másfél éves kegyelmi időszak után ismét felfelé veszik-e az irányt az árak, vagy ez csak egy kis ijesztés.
Szerdától 4 forint körüli benzin- és 6-7 forintos dízeláremelést vár a GKI Energiakutató. A benzinért így 317-319, a gázolajért 302-305 forintot kérhetnek a kutaknál.

A január 25-29-i héten az Európában irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 29-33 dollár között változott, heti átlag közel négy dolláral, 14 százalékkal emelkedett az ár. Az olajpiacot az orosz energiaipari vezetők robbantották, akik tárgyalásokat javasoltak Szaúd-Arábiával és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével (OPEC). A tárgyalások és az esetleges termelés-csökkentés hírére az olajár meredeken felszökött. Az elemzők többsége ezt csak egy ürügynek tartja: még előkészítési stádiumban sincs semmilyen konkrét egyezmény. Az OPEC-en belül Irán és Irak tiltakozna a termelés-visszafogás ellen, így valódi egyezség nem várható. Az olajpiaci tőzsdei befektetők ellenben trendfordulót látnak és magasabb olajárakra tesznek. Az amerikai kőolajfúrások száma tovább, ezúttal 12-vel csökkent. Elemzők 2016 egészére 42, az első negyedévre 34 dolláros átlagárat várnak.

A Reuters adatközlése alapján a benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon 4,8 százalékkal lett drágább. A gázolaj 9,1 százalékkal kerül többe. Az európai üzemanyagpiacokon a benzin iránti kereslet továbbra is erős. Az USA-ba irányuló benzinkivitel lehetősége a magas ottani készletek miatt gyengült, de az ázsiai és a nyugat-afrikai piacok változatlan érdeklődést mutatnak. Kína inkább csak a benzin finomításához használt, illetve vegyipari alapanyagokat igényel. A kikötői és a hajón raktározott készletek továbbra is bőségesek. Az európai dízelkínálat erős, a kereslet a hideg ellenére nem futott fel. Néhány hajó a gázolajat egyébként exportáló Egyesült Államok felé vette az irányt.

A héten másfél forinttal, 0,6 százalékkal kevesebbet, 287,5 forintot kellett adni egy dollárért, ami valamelyest tompítja az áremelési nyomást.

Az elmúlt egy év során a benzin ára közel 4, a gázolajé 13 százalékkal csökkent. Az átlagos nettó keresetből most másfél százalékkal több benzint és 14 százalékkal több gázolajat lehet tankolni, mint egy éve - írja az intézet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.