Kilenc elmeszelt bank beperli az MNB-t

A tranzakciós illeték jogtalan áthárítása miatt milliárdokra megbüntetett 33 hitelintézet közül kilenc - többet között a Raiffeisen, az Erste és az FHB - bíróságon keresi igazát.

Négy kereskedelmi bank és öt takarékszövetkezet keresetet nyújtott be a bíróságon a jegybank által korábban jogszabályellenes díjazás címén kiszabott büntetések ellen – tudta meg a Napi Gazdaság Binder Istvántól, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivőjétől. Bíróságra megy a Raiffeisen, az Erste, az FHB, a DRB, a Mohácsi Takarék Bank, valamint a Szabolcs, a Hévíz és Vidéke, a Tisza és a Fontana Credit Takarékszövetkezet.

Az MNB korábbi közleménye szerint a díjak megtérítésére kötelezett 33 pénzügyi szolgáltató mintegy negyede keresheti bíróságon igazát. Őket nem érinti a meghosszabbított határidő, esetükben a bírósági eljárás kimenetele lesz a döntő.

Az MNB március közepén jelentette be, hogy elmarasztalt 35 pénzintézetet, mert jogszabályellenesen számítottak fel díjakat. A bankoknak összesen 1,2 milliárd forint büntetést kell megfizetniük, valamint 33-nak a szabálytalanul felszámított díjakat is vissza kell utalnia ügyfeleinek.

A jogi utat választó bankok közül többnek is a maximális büntetéshez közeli összeget kellene megfizetnie. Így a Raiffeisennek és az Erstének egyaránt 98 millió forintot, míg az FHB-nek 95 milliót. A perelő takarékszövetkezetek büntetése 12 és 35 millió forint között mozog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.