Kilakoltatás előtt a MÁV?

A MÁV vezérigazgatóságának kilakoltatásától tart a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete: szerintük a vasút nem tudja fizetni Könyves Kálmán körúti új irodaháza bérleti díjait. A társaságnál cáfolják az érdekvédők híresztelését.

Két hónapja nem fizeti a lakbért új irodáiban a MÁV - állítja a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz). Az érdekvédők szerint a kétmilliárd forintos bérleti díj időarányos részének elmaradása miatt a társaságot a kényszerű kikötöztetés fenyegeti. Így valószínűnek tartják, hogy a cég a munkavállalók "közadakozásából" próbálja majd elkerülni apparátusa visszaköltöztetését a vezérigazgatóság régi, Andrássy úti épületébe.

A MÁV-nál látszólag meglepetést okozott a VDSzSz kilakoltatást beharangozó híre. A vasút vezérigazgatóságának illetékesei szerint ugyanis a szakszervezet állítása alaptalan: a társaság folyamatosan fizeti új irodaháza bérleti díját. Azaz, kilakoltatása a legkevésbé sincs napirenden.

Emellett a MÁV vezetői tovább hűtik a kedélyeket azzal is, hogy állítják: a vasút a jövőben is biztosan előteremti majd az irodák bérleti díját. Így a szakszervezet által beharangozott dolgozói "közadakozásra" a társaság nem tart igényt, és a későbbiekben sem tervezi ilyen akciók meghirdetését.

A vasútnál lapunk kérdésére cáfolták a VDSzSz azon állítását is, amely szerint a Könyves Kálmán úti irodaház "szűk" a vállalatcsoport apparátusának elhelyezésére. Álláspontjuk szerint új székházukban mindenkinek jut hely, akinek a munkájára ott helyben számítanak. Ezért a MÁV szerint nincs szó arról, hogy a cégcsoport adminisztratív dolgozóinak egy részét kényszerűségből az Andrássy úti vezérigazgazgatósági épületben szállásolják el.

A VDSzSz ettől függetlenül közleményében hangsúlyozta: szervezetük a MÁV költözése ellen többször tiltakozott. Szerintük elfogadhatatlan, hogy egy állami cégnek a gazdasági válság közepén új irodák elfoglalása legyen a legnagyobb gondja. Ez különösen akkor nem szerencsés, amikor a kormány éppen a vasutasokat és az utasokat egyaránt érintő - az érdekvédők szerint értelmetlen - elvonásokra készül.

A szakszervezet közleménye utal arra is, hogy a MÁV azért nem tudja fizetni új irodái bérleti díjait, mert az Andrássy úti régi irodaházának eladása nem a várakozásoknak megfelelően alakul - ez magyarázza, hogy a vasútnak miért nincs meg a fedezete a Könyves Kálmán úti főbérletre.

Tudomásuk szerint az Andrássy út épület megvásárlására eddig egyetlen érdemi ajánlat érkezett. A felkínált ötmilliárd forintos vételár azonban elmarad az elvárásoktól: a MÁV 8,5 milliárdra tartja régi székházát. Eközben a MÁV-székház ügyben a rendőrség és az ügyészség is vizsgálatot indított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.