Zöldíthető a kapcsolt áramtermelés

A megújuló energiaforrások elterjedése miatt felértékelődik a hőt és áramot egyaránt termelő, kapcsolt erőművek termelése. Korábban Magyarország az elsők között volt Európában a kapcsolt áram előállításában, ma viszont sereghajtó.

Bár 2002 és 2010 között Magyaroszágon jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a kapcsolt, azaz  párhuzamosan hőt és áramot egyaránt termelő erőművi technológia hasznosítása terén, ennek ellenére tavaly már csak a teljes hazai energiatermelés alig 13 százalékát adták kapcsolt erőművek.

Dacára, hogy a Magyar Kapcsolt Energia Társaság szerint korábban ebben Magyarország Európában élenjáró volt. Míg az uniós országokban most is azért küzdenek, hogy 5-6 éven belül a kapcsolt energia aránya elérje a 20 százalékot, hazánk ezt a szintet már  2004-ben teljesítette, 2010-re pedig már 20 százalék felett volt a kapcsolt áram részesedése.

2013-ra viszont 11 százalékra esett vissza ez az arány.

A Rudolf Viktor a Kapcsolt Energia Társaság elnöke szerint a következő évtizedtől  1000-1200 megawattal kell növelni a kapcsolt áram előállítást. Magyarországot  ugyanis uniós vállalások kötik arra, hogy 2020-ra növelje a megújuló alapú erőművek részesedését. Azonban a megújulók energiaelőállátása nem olyan egyenletes, mint a fosszilis fűtőanyagot felhasználó, vagy az atomerőműveké, így a villamosáram-ellátás fenntartásához, a rendszer kiegyensúlyozásához már rövidtávon is nagy szükség lehet a kapcsolt áramot termelő, kisebb erőművek teljesítményére. Így a kapcsolt áram előállításának a jelentősége együtt nő a megújuló forrásokból származó energia felhasználásával, mivel az előrejelzések szerint 2050-re a megújulók aránya viszont már másfélszerese lesz a fosszilisek részesedésének.

A kapcsolt erőművek telepítése a energiaelőállítás hatékonysága miatt az EU klímavédelmi és energiahatékonysági törekvéseit támogathatná, illetve a távhő szektor és az ipari hőtermelés megreformálásában is jelentős szerepet játszhatna. A technológia – főleg a kisebb, gazdaságosan üzemeltethető és gyorsan indítható, néhány megawattos berendezések révén – egyre fontosabb szerepet tölthet be a rendszeregyensúly fenntartásában – mutatott rá Rudolf Viktor.

A Társaság szerint a kapcsolt energia előállítását környezetbarátabbá kell tenni: a kapcsolt áramhoz jelenleg 6,5-szer több fosszilis energiahordozót használnak fűtőanyagként, mint megújulót.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.