Kijózanító amerikai foglalkoztatási adat

Mindössze 74 ezer állás jött létre az amerikai gazdaságban decemberben, alulmúlva a legborúsabb előrejelzéseket is. Holott sok egyéb adat arra utalt, hogy az év végén gyorsult a növekedés. A más módszertan alapján számított munkanélküliségi ráta viszont 6,7 százalékra esett. A váratlan kettős fordulat feladja a leckét a jegybanknak, amely kevésbé élénkítené a gazdaságot.

Részletesebb elemzést igényel még, hogy mi okozta a decemberi kisiklást. Meglehet a rossz időjárás, hiszen például az építőiparban 16 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. Ám a szakértők arra számítottak, hogy 197 ezer munkahely keletkezett az év utolsó hónapjában az Egyesült Államokban. Mégis csupán 74 ezer jött létre, s három éve nincs példa ilyen gyenge teljesítményre.

Igaz, közben 7 százalékról 6,7 százalékra, a 2008. októberi szintre mérséklődött a munkanélküliségi ráta, de ennek az az oka, hogy kevesebben keresnek aktívan állást. A decembert megelőző négy hónapban átlagosan havonta 214 ezer új állást kínáltak a munkáltatók. A munkaügyi minisztérium közben 38 ezerrel 241 ezerre módosította a novemberi adatot, s így tavaly havi átlagban 182 ezer munkahelyet teremtettek a cégek és az állami szervek, ugyanannyit, mint 2012-ben.

Az ipari termelés, a külkereskedelem, az üzleti hangulati index is arra utalt az utóbbi napokban, hogy az amerikai gazdaság egyre gyorsuló iramban hagyta maga mögött a múlt esztendőt. Sőt, az ADP és a Moody's Analytics például azt sugallta a héten, hogy a magánszektorban 238 ezer ember talált állást decemberben, vagyis a vártnál sokkal többen jutottak munkához.

A sok kedvező adat nyomán az utóbbi napokban emelkedni kezdtek az államkötvényhozamok is, mert a befektetők mindinkább arra a meggyőződésre jutottak, hogy a jegybank (Fed) nemcsak folytatja a mennyiségi lazítás politikájának a szorosabbra hangolását, hanem esetleg gyorsítja ezt a folyamatot.

A nyíltpiaci bizottság decemberben döntött úgy, hogy a gazdaság élénkítését, a hosszú távú kamatok lejjebb szorítását szolgáló havi értékpapír-vásárlások összegét 85 milliárdról 75 milliárd dollárra szűkíti. S az elemzők úgy vélték, hogy az év végére az egész program megszűnik. Néhány napja teret nyert a gondolat, hogy talán hamarabb. Most viszont már olyan hangokat is hallani, hogy a januári ülésen a Fed inkább kivár, s csak a márciusin – amelyet már Janet Yellen, a február elsején hivatalba lépő új elnök vezet majd – fontolja meg újra, hogy tovább faragja a havi keretet.

A pénteki adat nyilvánosságra hozatala után elemzők azt mondták, hogy egyelőre sok a „zaj” a friss számokban. Az időjárás erősen befolyásolta a munkaerő-piaci folyamatokat, másrészt egyelőre bizonytalan az is, mi lesz a tartós munkanélküliek segélyének folyósításával, s ez sokakat arra késztethetett, hogy ne is folyamodjanak támogatásért. Ám maga a jegybanki testület is egyértelművé tette, hogy a mennyiségi lazítás szigorítása az adatoktól függ.

S a Fed számára elsődlegesen fontos, hogy az infláció továbbra is nagyon alacsony, egy százalék körüli a kétszázalékos cél helyett, miközben a munkanélküliség is csak azért apad, mert kevesebben keresnek munkát, vagyis nem azért, mert érdemben javulna a gazdasági helyzet. De a „zajok” kiszűrése után arra a következtetésre is juthat, hogy alapjában véve azért a gazdaság továbbra is dinamikusan fejlődik, a növekedés irama idén három százalék körül alakulhat a tavalyi 1,7 százalékra becsült bővülés után. A zajok kiszűrésére mégis szüksége lesz némi időre, hogy jobban lássa a jegybank, mi is zajlik valóban a gazdaságban.

A New York-i tőzsdeindexek a nyitás után felfelé lódultak meg, mert a befektetők úgy gondolják, hogy a Fed semmiképpen sem gyorsítja a havi élénkítés mértékének a visszafogását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.