Kijött a csődből az állami szénerőmű

Az illetékes bíróság jóváhagyásával lezárult az állami Vértesi Erőmű csődeljárása, visszatér a normál üzem. Az egység 2014-ig, szénbányája 2012-ig működhet.

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság jóváhagyta a Vértesi Erőmű ZRt. és hitelezői egyezségét, ezzel jogerősen lezárta a csődeljárást - közölte az állami Magyar Villamos Művek (MVM) tulajdonában lévő erőműcég.

Elhárult minden jogi akadály az elől, hogy az erőmű 2014-ig további támogatás nélkül fennmaradjon.

A korábbi vezetés hibás döntéseiből eredő likviditási problémák megoldása érdekében a közgyűlés tavaly augusztusban döntött arról, hogy a társaság csődvédelmet kér maga ellen - közlik. A Vértesi Erőmű és tulajdonosa, az MVM vezetésének legfőbb célja az volt, hogy biztosítsa a munkavállalók javadalmazását, a térség távhőellátását és az államilag garantált hitelek visszafizetését.

„A tavalyi évet a korábbi vezetések hibás döntéseinek kiigazítására szántuk, a nehéz örökség talán legsúlyosabb eleme volt a Vértesi Erőmű helyzete, hatalmas adósságállománya” - idézik Baji Csabát, az MVM elnök-vezérigazgatóját.

„Közel egy éves kemény munkával stabilizáltuk a társaság helyzetét, rendeztük a munkavállalók sorsát, intézkedtünk arról, hogy a hitelezők megkapják járandóságukat. A márkushegyi bánya 2012, a Vértesi Erőmű 2014 végéig zavartalanul működhet. Időközben több szakmai befektető is érdeklődött az erőműtársaság iránt. Az előzetes egyeztetések folyamatban vannak” - zárul az elnök-vezérigazgatói idézet.

A Vértesi Erőmű Zrt. korábbi vezetése 2008-ban a System Consulting Zrt. vásárlási szándékára alapozva több mint 10 milliárd forint értékben kötött áramvásárlási szerződéseket - írják. Ám a villamosenergia-árak időközben jelentősen csökkentek, a System Consulting pedig elállt a megrendeléstől. Így a Vértesi Erőmű Zrt. kénytelen volt felmondani a piacképtelenné vált szerződéseket. Emiatt az áramkereskedők egy része pert indított. Ennek nyomán több olyan bírósági döntés is született, amely igényüket jogosnak ismerte el. Az erőmű a bíróság által megítélt összegeket nem volt képes önerőből finanszírozni, hiszen majdnem 20 milliárd forintnyi adóssága halmozódott fel. Nem maradt más lehetőség, mint a csődvédelmi eljárás kérvényezése. Ez időt adott a hitelezőkkel való tárgyalásokhoz, a követelések csökkentéséhez - szögezik le.

A 2011. január végén elfogadott, most a bíróság által is jóváhagyott hitelezői egyezség értelmében a Vértesi Erőmű Zrt. összesen 5,6 milliárd forintot fizet hitelezőinek. A kötelezettségek teljesítéséhez a társaság 4 milliárd forintos hitelt kap tulajdonosától, az MVM Zrt.-től. A törlesztést 2014 végéig, működéséből finanszírozza - zárja sorait az erőműcég.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.