Kijevben már az orosz gázindító bejelentésre várnak

Oroszország hamarosan bejelenti, hogy újraindítja földgázszállítását Európába - tartalmazza Viktor Juscsenko ukrán elnök pénteken kora este nyilvánosságra hozott közleménye.


Mirek Topolánek, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Csehország kormányfője szombaton Moszkvában tárgyal  Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel.
Topolánek jelenleg Kijevben ukrán kollégájával, Julija  Timosenkóval vitatja meg a gáztranzitot ellenőrző megfigyelő csoport tevékenységének a részleteit.

Ukrajna elfogadta, hogy az Oroszországból Európába exportált gáz ukrajnai tranzitját ellenőrző bizottságban jelen legyenek a Gazprom szakemberei is - jelentette be Szocsiban Alekszej Miller. Közben ellent mondó híreink alapján a legvalószínűbb, hogy a bizottság ma már Ukrajna területén nem végez érdemi munkát.

A Gazprom vezérigazgatója szerint Kijev az Európai Unió masszív nyomásának engedett, amikor elfogadta a sokoldalú nemzetközi bizottság létrehozására és összetételére vonatkozó javaslatot: a csoportban a korábbi orosz és német javaslatnak megfelelően a Gazprom, a Naftogaz, a két ország illetékes minisztériumai, valamint az orosz gáz legnagyobb európai vásárlóinak képviselő tevékenykednek majd.

Miller megismételte: amint aláírták az erről szóló dokumentumot és a megfigyelők megkezdik munkájukat az oroszországi és ukrajnai mérőállomásokon, lehetővé válik a gáz újbóli elindítása.

Péntek délután az ukrán fővárosban megkezdték a munkát az Európai Unió "gázmegfigyelői" - közölte nemrég Brüsszelben az Európai Bizottság. A szakértői csoport a közlemény szerint először az Ukrtranszgaz ukrán gázkereskedelmi vállalat kijevi elosztóközpontjában kezdte meg tevékenységét.

Nemzetközi forrásokból azonban a Népszabadság úgy értesült, hogy a csoport jó része fizikailag jelen pillanatban is Németországban tartózkodik, és csupán este indulnak el Kijevbe.

Ez több mint kommunikációs zavar. Ez azt jelenti, hogy a helyszíni érdemi munkát a csapat nem ma, hanem csak holnap tudja elkezdeni, ami lényegében egy nap késedelmet jelent az unió által felvázolt menetrendhez képest. Ugyanakkor ez is példás gyorsaságnak tekinthető ahhoz képest, hogy a vizsgálóbizottság felállításáról is csak tegnap este döntött az unió.

Brüsszeli értékelés szerint, miután minden kérdésben  megállapodott egymással az EU, Oroszország és Ukrajna, immár adottak a feltételek az EU-ba irányuló orosz gázszállítás felújításához. 

A szakértők azt fogják ellenőrizni, hogy az oroszok által az  EU-ba küldött gázmennyiség teljes mennyisége eljut-e Ukrajnán keresztül az uniós fogyasztókhoz. Az Ukrajnának szóló orosz szállítások felújításáról ugyanis egyelőre nincs szó, mert a felek nem egyeztek meg az árban és egyéb feltételekben.

Az EU "gázmegfigyelő" szakértői csoportja mintegy húsz főből - nagy gázipari és -kereskedelmi vállalatok szakembereiből, illetve EU-tisztségviselőkből - áll. A csoport vezetője Filip Cornelis, az Európai Bizottság szállítási és energiaügyi főigazgatóságának (DG TREN) főigazgató-helyettese.

Egy ukrán gazdasági bíróság eközben érvénytelennek minősítette az orosz gáz Ukrajnán át  Európába való szállítására vonatkozó eddigi szerződést pénteken azzal, hogy annak, aki azt ukrán részről aláírta, nem volt erre  felhatalmazása.

Ezt Szergej Davidenko, a Naftogaz ukrán importőr jogi  osztályának vezetője közölte. "Ezzel alapunk van arra, hogy többet  kérjünk az orosz féltől a tranzitért" - mondta Davidenko.
Az ítélet az ukrán energiaügyi minisztérium keresetére született  meg, s a tárgyalást a Gazprom részvétele nélkül folytatták le.

Az aláíró, akinek úgymond nem volt felhatalmazása, Igor  Voronyin, a Naftogaz akkori vezérigazgató-helyettese volt. A Gazprom szerint Voronyinnak volt felhatalmazása, ezt minden szerződéskötéskor ellenőrzi az orosz monopólium.

A szerződést 2006-ban kötötték ötéves időtartamra, vagyis elvben 2010. december 31-ig érvényes, és ezer köbméter/száz kilométerenként  1,6 dollárban állapítja meg a tranzit díját.

A Gazprom alaptalannak minősítette az eljárást, tekintettel arra, hogy a szerződés vonatkozó része értelmében a feleknek minden vitás üggyel a stockholmi kereskedelmi kamara választott bíróságához kell  fordulni.

Oroszország és Ukrajna között a vita egyebek között a tranzit díjáról folyik. A Gazprom e kérdésben az érvényes szerződésre hivatkozik, miközben eredetileg a piaci árakra való áttérésről létrejött megállapodás jegyében a tavalyi 179,5 dollárról eredetileg 250 dollárra akarta emelni 2009-re a gáz árát.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő azt hangsúlyozta, hogy ha  Ukrajna piaci árat fizet a gázért, Oroszország kész piaci árat  fizetni a tranzitért. Dmitrij Medvegyev államfő azonban pénteken már azt mondta az orosz-ukrán gázvita kapcsán: Oroszország minden partnere és minden exportcikke  esetében áttér a piaci árakra és nem ad többé kedvezményeket vagy engedményeket.

A gáz átlagos európai piaci ára különböző becslések szerint ezer köbméterenként 420-470 dollár, és ha Ukrajna ennyit fizetne, Putyin szerint Oroszország akár ezer köbméterre száz kilométerenként 4-5 dollárt is kész lenne fizetni a tranzitért.

(MTI-NOL)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.