Kifüstölik a mentolos cigarettát

Betiltja az ízesített, így például a mentolos cigaretták forgalmazását egy uniós direktíva. Magyarország azonban átmeneti mentességet kért és kapott az előírás alkalmazására, így nálunk majd csak 2020-ban tűnnek el a boltok polcairól ezek a termékek. Az uniós direktíva ugyanakkor továbbra is lehetőséget ad az ízesített szivarkák, illetve vágott dohány gyártására, értékesítésére, így ha bolti nem is, de otthon sodort mentolos cigaretta vagy szivarka ezután is lesz.

Az uniós jogszabályt a magyar jogrendszerbe átültető, a parlamentnek a napokban benyújtott törvénytervezet számos ponton tovább szűkíti a cigaretta árusításának és reklámozásának feltételeit is. A javaslat szerint a jövőben tilos lesz minden olyan megjelölés, felirat, amely arra utal, hogy bizonyos cigarettafajták kevésbé károsak lennének. A jogalkotók emellett a termékek nikotin-, kátrány- és szén-monoxid-tartalmának a feltüntetését is megtiltanák. Az Országgyűlésnek benyújtott jogszabálytervezet megtiltaná a dohánytermékek internetes kereskedelmét is, igaz, Magyarországon – többek között a trafiktörvény miatt – ez jelenleg is tilos.

Szürkébb lesz a kínálat
Szürkébb lesz a kínálat
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A jövőben a jelenleginél nagyobbak lesznek a cigisdobozokra elhelyezett, a dohányzástól elriasztó képek. Ezek most a pakkok 30-40 százalékát foglalják el, míg később ez az arány 65 százalékra emelkedik. Az elfogadásra váró magyar törvénymódosítás ugyanakkor csak nagy vonalakban szabályozza a dohánytermékek külső megjelenését, a részletszabályokat később, egy végrehajtási rendeletben a kormány alakítja majd ki. Utóbbi az a jogszabály, amelyet a dohányipar minél előbb szeretne megkapni, mivel az uniós rendelkezések szerint 2016-tól már csak a direktívának megfelelő dohánytermékeket gyárthatnak, ám az átálláshoz iparági vélekedések szerint a hátralévő idő kevésnek tűnik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.