Kifoszthatják a magyar bankkártyákat! Adatlopás miatt veszélyben a pénzünk

Veszély fenyegetheti a bankkártyával rendelkező magyarok egy részét, miután egy multinacionális üzemanyag-kiskereskedelmi hálózattól ismeretlenek nagy mennyiségű adatot loptak el. Az érintett magyar bankok némelyike már megelőző lépéseket tett az ügyben.

Hatalmas mennyiségű bankkártyaadatot loptak el ismeretlenek egy hete egy a magyar piacon is jelen lévő üzemanyag-kiskereskedelmi hálózattól, vagy annak elszámoló részlegétől – értesült a Pénzcentrum.hu. A hírt több egymástól független forrás is megerősítette, és olvasói jelzéseket is kaptak róla. A portál úgy tudja, európai méretű problémáról van szó, amelyben több hazai bank és a két nagy kártyatársaság, a Mastercard és a Visa is érintett lehet. Értesüléseik szerint az ellopott adatokkal az elmúlt néhány napban már történtek visszaélések.

A magyar bankok mindegyike gyorsan reagált, és megtette a szükséges óvintézkedéseket. Azokat a bankkártyákat, amelyek az ügyben érintettek lehetnek, letiltották, tulajdonosaikat erről a lépésről folyamatosan tájékoztatják. Emiatt az ellopott adatokkal már nem lehet visszaélni, az ügyfelek pénze biztonságban van. Az új kártya elkészítésének és postázásának költségeit a bankok állják.

A Raiffeisen Bank és a Citibank kártyáit is érintheti az ügy, a két bank értesüléseink szerint már megelőző lépéseket tett, több kártyát is letiltottak. De a Pénzcentrum.hu több olvasója is jelezte, hogy a Budapest Bank és a FHB is tiltott le az elmúlt napokban adatlopásra hivatkozva bankkártyákat.

Az ügyben megszólalt a Magyar Bankszövetség is. Az elmúlt napokban valószínűsíthetően bankkártyákat érintő adatlopás történt feltételezhetően egy bankokon kívüli elektronikus adatfeldolgozó rendszerben. Ez a bankkártyákkal kapcsolatos visszaélésekre adhat lehetőséget – áll a közleményükben.

Az adatlopás nyomán előfordulhat, hogy a bankkártyás fizetés során a kártyabirtokos azt tapasztalja, hogy kártyája nem működik. A Bankszövetség emiatt kéri, hogy az ügyfél minden ilyen esetben azonnal forduljon a kártyát kibocsátó bank ügyfélszolgálatához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.