Kifogyott a szusz a magyar gazdaságból

Az idén még összejöhet a várt növekedés, azonban jövőre már kevésbé valószínű, hogy bejönnek a kormány tervei.
Novemberre elfogyott a magyar gazdaság növekedésének a gyorsulása a Gyorsulási Irányadó (GYIA) mérőszám alapján - írja a Világgazdaság csütörtöki számában.

A most mért gyenge adattal kétéves folyamat tört meg, mivel utoljára  2012 novemberében fordult elő, hogy visszaesett a GYIA.

A lap szerint ezzel véget is érhet a magyar növekedési csoda: eddig három százalék felett alakult a növekedés mindhárom negyedévben, ám úgy néz ki, hogy az év utolsó harmadában már nem lehet tartani ezt az ütemet.

Ez a folyamat az éves indexben is megjelenik: tavaly novemberhez csak képest 2,7 százalékkal nőtt a GyIA.  

A lap prognózisa szerint az utolsó negyedévben lelassul a növekedés, de nincs veszélyben a kormány 3,2 százalékos idei évre vonatkozó GDP-bővülési várakozása.

A következő időszakban a bázishatás is lassítja a növekedést: tavaly év elején stagnált a piac, így tudott év közben 3,5–4 százalék között nőni a GDP. 2013 végére azonban felgyorsult a gazdaság, így emiatt az idei növekedési mutató is gyengébb lesz.  

Várhatóan a reálkeresetek növekedése lelassul, a rezsikassza kimerülésével, az uniós források korlátozott elérhetősége, a szerkezeti reformok elmaradása és az uniós környezet kiszámíthatatlansága miatt arra lehet számítani, hogy nem biztos a kormány által kitűzött 2,5 százalékos GDP-növekedés.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.