Kiemelkedő évjárat lesz az idei tokaji aszú

Kiemelkedő évjárat lesz a 2013-as a Tokaji Borvidéken. Az idei szüretből származó, s az új borvidéki rendtartási minőségi követelményeknek is megfelelő első palack tokaji aszúk pedig 2016-ban kerülhetnek ki a boltok polcaira.

Az időjárás is kegyes volt az idén a szőlőtermesztőkkel a Tokaji Borvidéken. Az átlagosnál melegebb és naposabb, ugyanakkor párás hajnalokkal tarkított október különösen kedvezőnek bizonyult a térség bortermelését meghatározó aszútermés szempontjából. Így a régió termelőinek évek óta most először nyílt lehetősége arra, hogy egyszerre tudjanak jelentős mennyiségű, minőségi tokaji aszút készíteni.

Mindezeknek együttesen köszönhető, hogy kiemelkedő évjárat lesz a 2013-as a Tokaji Borvidéken. Az idei szüretből származó, s az új borvidéki rendtartási minőségi követelményeknek is megfelelő első palack tokaji aszúk pedig 2016-ban kerülhetnek ki a boltok polcaira.

A Tokaji Borvidéken összesen mintegy 5500 hektáron folyik szőlőtermesztés, és a termelők együttesen mintegy 300 ezer mázsa szőlőt szüreteltek le. Ebből a térség ültetvénytulajdonosainak közel egyharmadát integráló Tokaj Kereskedőház Zrt. az aszún felül egymaga mintegy 75 ezer mázsát vásárolt és dolgozott fel.

Mennyiségét tekintve az idei szőlőtermés nagyságrendileg megegyezik az előző évek átlagával. Ugyanakkor kiemelkedően jó eredmény, hogy társaságunk összesen 2,5 ezer mázsa válogatott aszúszemet tudott felvásárolni, amely a tokaji aszúborok készítésének legfontosabb alapanyaga – fejtette ki Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója a cég közleményében. A cégvezető hozzátette: eleve nagyon kevés olyan különleges mikroklímával rendelkező hely van a világon, ahol a szőlő természetes úton aszúsodik. Ezen belül pedig egyetlen helyen sem szedik akkora mennyiségben az aszút szemenként válogatva, mint a Tokaji Borvidéken.

A jelenleg is zajló aszúáztatás miatt egyelőre még nem lehet meghatározni, hogy az átvett szőlőmennyiségből pontosan mennyi tokaji aszú készíthető. Ennél fontosabb, hogy az idei aszútermésből a Tokaj Kereskedőház Zrt. a prémium kategóriát megcélzó tokaji aszút tud előállítani.

Emellett a társaság az idén először felvásárlási áraival is igyekezett a szőlőtermesztőket a minőségi, későbbi szüretre ösztönözni. Így a differenciált árképzés részeként a társaság 21 mustfok fölött már fokonként fizetett egyre magasabb árat az átvett szőlőért – mondta Goreczky Gergely.

Ezzel párhuzamosan a Tokaj Kereskedőház Zrt. az érdekeltségébe tartozó területeken megkezdte a szőlőültetvények tételes felmérését, minden egyes parcella állapotát pontosan számba véve. Ennek részeként a társaság által megbízott nemzetközi tapasztalatokkal bíró szakemberek az összes ültetvénynél tételesen felmérik a fajtaösszetételt, a pontos állapotot, az agrometeorológiai, a talajtani és a vízháztartási viszonyokat.

A tervek szerint a 2014 első felére befejeződő vizsgálat eredményeképpen a vállalat annak megfelelően tud majd szerződéseket kötni az ültetvénytulajdonosokkal, hogy milyen minőségű szőlő várható az egyes parcellákról. – A felmérés célja, hogy pontosan tudjuk, honnan, milyen szőlőre számíthatunk, s ezzel szelektálni tudjuk a termést a különböző minőségű borok előállításához. Ennek révén pedig az ültetvénytulajdonosoknak is biztosabb perspektívát kínálhatunk a szőlőműveléshez – szögezte le Goreczky Gergely.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.