Kiderült, kinek fáj a reklámadó

A nagy kereskedelmi tévéket érintheti érzékenyen a reklámadó. A politikai hirdetések után nem kell fizetni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a kormányportálon a "túlzottdeficit-eljárás lezárása érdekében meghozandó intézkedésekről” szóló törvényjavaslat munkapéldányát. Nevével ellentétben a javaslat csak a reklámadó bevezetéséről szól, bár szerdán Orbán Viktor miniszterelnök még arról beszélt, hogy a maga részéről a bank- és az energiaadó emelését is támogatja. A kabinet a végleges szövegről soron következő ülésén (valószínűleg jövő szerdán) dönt, ezt követően nyújtja be az Országgyűlésnek.

Az elképzelés szerint a reklámadót a hirdetést megjelentető médiumnak kell megfizetnie a reklám közzétételéből származó bevétele után. Nem kell adót fizetni a politikai és a társadalmi célú hirdetések után, minden mást azonban megadóztatna a kormány, így a televíziós vásárlásokat és a médiaszolgáltatások, illetve a műsorszámok támogatását.

A reklámadó sávos rendszerű lesz: évi egymilliárd forint bevételig nem kell adót fizetni, 1-5 milliárd forint között egy százalék, 5-10 milliárd forintnál már tíz százalék, a tízmilliárd forint feletti hirdetési bevételre pedig húszszázalékos adót vetne ki a kabinet. A progresszív rendszer miatt az elvonás elsősorban a nagy kereskedelmi televíziókat, így az RTL-t és a TV2-t érintheti érzékenyen.

A reklámközlőknek idén július 20-ig kell megállapítaniuk és bevallaniuk a reklámadót, melyet két egyenlő részletben, augusztus 20-ig, illetve november 20-ig kell befizetniük. A későbbiekben a reklámközlőknek május végéig kell az adót bevallaniuk, és július, illetve október 20-ig két részben kell megfizetniük az adóelőleget, melyet a következő évi májusi bevallással együtt kell kiegészíteni.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Brüsszelben újságíróknak azt mondta: szerinte a túlzottdeficit-eljárás alóli biztos kikerülés érdekében a költségvetési zárolások mellett "meg kell lépni", hogy az egyszeri kiadásokat egyszeri bevételekkel kell megoldani, továbbá "bizonyos adófajtákat" meg kell emelni.

Akkor a kormányfő úgy fogalmazott: "ha minden igaz, mire hazaérek, már kézhez kapom az adóemelésekre vonatkozó törvényt is, amely a tranzakciós adót, a bankadót, az energiaadót és egy új reklámadó bevezetését jelentené". A Kormányzati Információs Központ közlése szerint Orbán Viktor miniszterelnök pénteken egyeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos kérdésekről.

Az európai uniós terhek megszűnéséhez járulnának hozzá a milliárdos bevételű cégek a reklámadóval - mondta Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, miután a reklámadó bevezetéséről szóló törvényjavaslat munkapéldányát közzétette a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Fidesz-frakció egyetért azzal a kormányzati törekvéssel, hogy az uniós terhek csökkentése érdekében a milliárdos reklámbevételű vállalatoktól hozzájárulást kérjenek - közölte Rogán Antal újságírói kérdésre, megjegyezve, hogy a reklámadó a május 29-i, szerdai kormányülés napirendjén szerepel majd. Hozzátette, minden érdemi érvet meg kell fontolni, amikor a törvényjavaslat a parlament elé kerül. Azt mondta, ismerve a reklámpiac méretét, szerinte a reklámadó maximum tízmilliárd forintos adóbevételt jelentene a költségvetésnek.

"A túlzottdeficit-eljárás megszüntetése előtti utolsó pillanatokban járunk. A magyar kormánytól továbbra is intézkedéseket követel az Európai Unió. Mi nem vagyunk hajlandók megszorításokra" - mondta a frakcióvezető, megjegyezve, hogy a kabinet saját magán is spórol. Azonban "ha mindazokat az intézkedéseket, amelyekről a kormány már korábban döntött, kiegészítjük ezzel a hozzájárulással, akkor Magyarországnak reális lehetősége van arra, hogy megszűnjön a túlzottdeficit-eljárás" - fogalmazott Rogán Antal. Hozzáfűzte, a szakminisztérium a reklámadóról is tájékoztatni fogja a brüsszeli bizottságot.

A frakcióvezető végül elmondta, tudomása szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki egyeztetésén más pótlólagos intézkedésről nem esett szó, de csak az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos végső véleményének ismeretében tudják megmondani, melyek azok az intézkedések, amelyekkel Magyarország kikerülhet a hiányeljárás alól.

Rogán Antal, a Fidesz médiaszakértője a TV2-n
Rogán Antal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.