Kicsit kilógna az MSZP a költségvetésből

A jövő évi költségvetési törvényhez beadott kapcsolódó módosító javaslatok közül kettő olyat szavazott meg a költségvetési bizottság csütörtöki ülésén, amelyet kormánypárti képviselők adtak be, de a kormány nem támogatott.

Az egyik Gy. Németh Erzsébet és Kovács Tibor szocialista párti politikusok javaslata, amely szerint az önkormányzatokat ne  csak a szabálysértési és a helyszíni birságból beszedett pénz  egésze, hanem a közlekedési bírságok negyede is megillesse  (függetlenül attól, hogy melyik hatóság szabta ki és szedte be).

A másik elfogadott módosítást tíz MSZP-s képviselő jegyezte. Ők  azt javasolták, hogy az esélyegyenlőségi és integrációs programok  támogatására a 322,5 millió forinton felül további 300 milliót  fordítson a kormány. (Ezek az indítványok azonban a lényeget nem befolyásolják, hiszen most már csak belső átcsoportosítással lehet pénzeket elvenni, a főszámok már nem változhatnak)

A költségvetési kapcsolódó módosító javaslatok tárgyalása azzal  indult, hogy Varga Mihály (Fidesz) elnök három percre szót adott  Lukács Andrásnak, a Levegő munkacsoport elnökének. Az elnök  elmondta, hogy több szakmai és civil szervezet - például orvosi,  pedagógusi - nevében kifogásolja a megszorításokat, illetve azt,  hogy a külföldi cégek kiviszik az országból a nyereséget, ahelyett,  hogy a magyar gazdaságot fejlesztenék abból.
Horn Gábor (SZDSZ) kifogásolta, hogy az elnök szót adott egy  civil szervezetnek.

"A parlamenti munka nem érdekegyeztetés" -  mondta, utalva arra, hogy akkor más szervezetek is jogot  formálhatnak arra, hogy a bizottság előtt fejtsék ki véleményüket.

A bizottság elfogadta a kormánypárti és az ellenzéki képviselők  által benyújtott mindazon javaslatokat, amelyeket a kormány támogatott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.