Kicsapta a biztosítékot az ING-vezér fizetése

A holland pénzügyminiszter felháborítónak tartja, hogy az ING pénzügyi csoport új vezetője évente több mint egymillió eurót keres, miközben a pénzintézet nemrég tízmilliárd eurót kapott az államtól.

Az ING pénzügyi csoport új vezetőjének egymillió eurót meghaladó éves javadalmazását kifogásolta Wouter Bos, Hollandia pénzügyminisztere. Szerint felháborító, hogy az a pénzintézet, amely hatalmas veszteségei miatt 10 milliárd eurós közvetlen pénzügyi segítséget kapott a holland államtól és kétszerte nagyobb garanciavállalást, ennyi pénzzel akarja honorálni új pénzügyi főnökét.

Patrick Flynn ING-csúcsmenedzsernek 100 ezer darabos részvényopciót kínáltak, ami mai értéken 400 ezer eurónak felel meg, és ezen felül 650 ezer eurós, azaz közel 200 millió forintos éves fizetést is.

Bos miniszter nem először bírál indokolatlanul magas vezetői béreket országában: tavaly vissza akarta vonatni az ABN Amro egyik vezetőjének 8,8 millió eurós végkielégítését. A holland sajtó szerint a pénzügyminiszter a közeljövőben összeülne a bankok vezetőivel, megvitatandó javadalmazásuk kérdéseit.

Az ING csoportnál, ahol a veszteség és az állami támogatás mellett több ezres leépítésre is sor került, összesen 300 millió eurót osztottak ki prémiumként.

Tavaly az ING távozó vezérigazgatója, Michel Tilmant 971 ezer eurós hozzájárulást kapott nyugdíjához, mert prémiumot nem vehetett fel. Ennek dacára összesen 1,35 millió euróval gyarapodott 2008-ban a jövedelme. Ez az összeg azonban már szerénynek tűnhetett tavaly előtti 3,29 millió eurós összjövedelméhez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.