Kibontják a frankfurti csomagot

Az EKB mellett Dél-Koreára és Tajvanra érdemes figyelni a héten.

A héten nem sok olyan gazdasági adatot publikálnak a világon, amely érdemben hatással lenne a piacokra, a tőzsdei vagy a devizaárfolyamok alakulására, ennek ellenére a következő napok igazán mozgalmasnak ígérkeznek. A magyarázat az Európai Központi Bank (EKB) múlt csütörtöki döntése, amelynek hatásai mostanra érik el a pénzpiacokat.

Amint arról beszámoltunk: a frankfurti székhelyű EKB történelmet írt,mikor negatív szintre,mínusz 0,1 százalékra csökkentette azt a kamatot, amelyet a kereskedelmi bankok nála elhelyezett betéteire fizet, vagyis mostantól a bankok fizetnek, ha az EKB-nál tartják a pénzüket.

Emellett 0,25 százalékról 0,15 százalékra, ugyancsak történelmi mélypontra vágta az irányadó kamatot.

A kamatcsökkentés mellett több egyéb intézkedést is ismertetett Mario Draghi, az EKB elnöke. Jelezte például: az unió központi bankja felhagy azzal a gyakorlattal, hogy semlegesíti a korábbi államkötvény-vásárlási programjának hatását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jelentős összeggel, 170 milliárd euróval bővíti a likviditást a piacon.

A gazdaság élénkítését, a kereskedelmi bankok hitelezési aktivitásának növelését szolgálja egy újonnan létrehozott, egyelőre 400 milliárd eurós, de később bővíthető hitelkeret is. Az összegből a reálgazdaság bővülését támogathatják a bankok, s a pénzt nem használhatják fel olyan területek finanszírozására, mint a lakás- vagy az államkötvénypiac. (Részben az ezekre a területekre áramló óriási összegek vezettek az elmúlt évek pénzügyi és gazdasági válságának kialakulásához.)

A múlt heti bejelentés értékelése vegyes volt, az elemzők egy része éppen elegendőnek, mások viszont kevésnek találták az EKB lépéseit ahhoz, hogy lendületet adjon az európai gazdaságnak.Mindenesetre az elmúlt hét utolsó napja igencsak kevés volt ahhoz, hogy a piacok érdemben reagáljanak, a pünkösdi hosszú hétvége után azonban minden bizonynyal kiderül, hogy a piac elegendőnek vagy kevésnek találja a frankfurti bejelentéseket.

A magyar tőzsdei árfolyamok alakulására hatással lesz még az is, hogy a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója átsúlyozza a Morgan Stanley Capital International (MSCI) Indexet, a világ fejlett és fejlődő részvénypiacainak (elsősorban Európa, Japán és az Egyesült Államok) árfolyam-alakulását mérő mutatót. A döntést június 10-én, magyar idő szerint este 11-kor publikálják, s az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint komoly esély van rá, hogy Dél-Korea és Tajvan felkerül a fejlett piacok közé.

Magyar szempontból ez azért érdekes, mert ezzel az MSCI feltörekvő piaci (EM) indexében jókora hely szabadul fel, amelyre nincsenek új jelentkezők, s így a jelenlegi tagok súlya arányosan növekedhet. Ez azt eredményezi, hogy a portfóliójukat az index alapján összeállító befektetési alapok automatikusan elkezdik vásárolni az MSCI-ben szereplő részvényeket, így például magyar részről az OTP, a Mol és a Richter papírjait, ez pedig alighanem az említett részvények érdemi drágulásával jár.

Itthon a Központi Statisztikai Hivatal szerdán teszi közzé a májusi inflációs adatokat. Az elemzői várakozások ismét nulla százalék körüli pénzromlási ütemről szólnak, de április után könnyen elképzelhető egy negatív adat – fejtette ki Eppich Győző, az OTP Bank elemzési központjának munkatársa. A bank szakemberei szerint a termékek és szolgáltatások ára valamelyest gyorsabb ütemben emelkedhet, ám ezt ellensúlyozza a rezsicsökkentés újabb köre, így összességében nem nőtt a pénzromlás üteme. Az év első öt hónapjában nem volt infláció Magyarországon, és az év egészében is nagyon alacsony, 0–0,5 százalék közötti ütem várható. Ez egyébként – az EKB csütörtöki bejelentéseivel együtt – arra mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank számára még rendelkezésre áll minimális tér az irányadó kamat csökkentésére – tették hozzá az előzőhöz a CIB Bank elemzői.

A héten több fontos adat is érkezik Kínából. A várakozások szerint az infláció gyorsulhatott májusban, de továbbra is mérsékelt volt. A beruházási dinamika az elemzői konszenzus alapján tovább csökkent, a kiskereskedelem és az ipar esetében ugyanakkor minimális gyorsulásra lehet számítani. A februárban és márciusban váratlanul – éves bázisú – visszaeséssel riadalmat okozó export dinamikája nagyot emelkedhet. Összességében az ázsiai országgal kapcsolatban arra számítanak az OTP Bank szakemberei, hogy a várakozásoknak megfelelő adatok megjelenésével mérséklődhetnek a kínai gazdaság közeljövőjével kapcsolatos aggodalmak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.