Kiáll a kelet-európai térség megsegítése mellett a német kancellár

Angela Merkel azt várja a kelet-európai országoktól, hogy azok előterjesszék, milyen segítségre van szükségük.

 A gazdasági,  illetve pénzügyi válság által különösen sújtott kelet-európai térség  megsegítése mellett állt ki a német kancellár. Csütörtöki nemzetközi sajtóértekezletén Angela Merkel hangsúlyozta, hogy az Európai Unió eddig is szolidáris volt és a jövőben is az lesz a globális pénzügyi válság nyomán bajba került kelet-közép-európai tagállamokkal.

Az érintett országokat azonban nem lehet egy kalap alá venni, hiszen vannak közöttük euró-zónán belüli és kívüli államok. Szlovákia és Magyarország ugyan határos egymással, mégis teljesen más jellegű problémákkal kell megküzdeniük – erről Angela Merkel (CDU) német kancellár beszélt tegnap Berlinben dolgozó külföldi tudósítók előtt.

Merkel szerint a kelet-közép-európai EU-tagoktól a vasárnapi informális uniós csúcson várják, hogy világosan nyilatkozzanak: pontosan milyen jellegű segítségre volna szükségük. A kereszténydemokrata kancellár szavaiból kiderült: kizárt, hogy Németország egyedül siessen a kelet-közép-európai régió megsegítésére, visszatérően közös, azaz uniós támogatásról beszélt.

A sajtóértekezleten a kancellár szólt az euróövezet egyes  országait különösen sújtó nehézségekről is, s úgy vélte, hogy  Írország pénzügyi helyzete a legválságosabb. Az euróövezettel  kapcsolatban ugyancsak a szolidaritást emelte ki, hangoztatva, hogy  a szolidaritás jellemezte a múltat, s ez jellemzi majd a jövőt is.  Egyes országok államadósságainak növekedése kapcsán hangsúlyozta  ugyanakkor annak szükségességét, hogy a térség stabilitásának  biztosítása érdekében 1997-ben elfogadott stabilitási paktumot senki ne kérdőjelezze meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.