A többség kiakadt az eurózónára tüzelő hitelminősítőre

Noha Magyarország ezúttal kimaradt a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő legújabb piaci sortüzéből – 17 euróövezeti tagállamból 15-öt leminősítési figyelőlistára helyezett –, ez mégis rossz nekünk: rontja a piaci bizalmat, az unió támogatási mozgásterét. A politikusok többsége tiltakozik, a tőzsde bizonytalan.

Méltánytalannak és erősen túlzónak minősítette Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup elnöke a Standard & Poor's (S&P) leminősítési vizsgálatát egy német rádióinterjúban.

Mint emlékezetes, az amerikai hitelminősítő hétfő este negatív kihatású – viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló – megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású Németország és Franciaország – a két legnagyobb eurógazdaság – hosszú távú szuverén adósosztályzatait is. A két vezető gazdaság közösen tiltakozott.

Juncker – aki az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának vezetése mellett Luxemburg miniszterelnöke is – a Deutschlandfunknak adott interjúban kifejtette: meglepőnek tartja, hogy a hitelminősítőtől éppen akkor jött ez a negatív vélemény, amikor euróövezeti országok komoly erőfeszítéseket tesznek a hiányok csökkentésére, Európa elsőszámú vezetői pedig sorsdöntő tanácskozásra készülnek a héten.

Juncker arra is emlékeztetett, hogy a hitelminősítők hírnevén csorba esett akkor, amikor nem jelezték előre az Egyesült Államokban kirobbant hitelválságot. Ezért véleményüket szkeptikusan kell venni.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter ugyanakkor kedden az euróövezet országainak pénteki csúcstalálkozója előtti legjobb intésnek nevezte az S&P figyelmeztetését.

Bécsben kijelentette: nem lehet a pénzügyi piacok bizalmát egyik napról a másikra visszanyerni, "még ha a lehető legjobb döntés születik is" pénteken az állam- és kormányfők csúcstalálkozóján. A miniszter a francia elnök és a német kancellár kezdeményezésével összhangban szorgalmazta, hogy a találkozón szülessen felkérés egy szerződésmódosítás kidolgozására.

Hangsúlyozta, hogy minden euróövezeti országnak csökkentenie kell a deficitet és az államadósságot, "hitelesen, ellenőrizhetően és fenntarthatóan". Hozzátette, ez nem megy egyik napról a másikra.

Az S&P veszélyes területre lépett azzal, hogy a 17 euróövezeti tagállam közül 15 országot helyezett leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára – idézi a portfolio.hu a Bloomberg hírügynökséget. A hitelminősítő minden bizonnyal ezt egy utolsó (az európai politikusokat kijózanító) figyelmeztetésnek szánta a hétvégi uniós csúcs előtt.

Politikai folyamatokba avatkozik bele az S&P a hétfő késő esti bejelentésével, miszerint 15 euróország minősítése veszélyben van, vagyis a legjobbnak számító Németország és Franciaország adósbesorolása sincs biztonságban. Mindezt a hitelminősítő azok után tette, hogy augusztusban az Egyesült Államok leminősítésével óriási ellenséges visszhangot váltott ki – írja a Bloomberg.

A hitelminősítő szerint az európai döntéshozók között, a válságkezelés területén megfigyelt ellentétek veszélyeztetik az egész euróövezet pénzügyi stabilitását.

A kötvénybefektetők megkérdőjelezik az S&P lépésének időzítését, mivel az európai vezetők december 8-9-én ülnek össze legközelebb, hogy megoldást találjanak az európai adósságválságra.

"Az S&P visszafoghatná magát" – jelezte a hírügynökségnek Anthony Valeri, az LPL Financial piaci stratégája, aki szerint "a hitelminősítő figyelmeztetése csak tovább bonyolítja az EU-vezetők dolgát". A Bloomberg adatai szerint az S&P esetleges leminősítése (ami a hitelminősítő tájékoztatása szerint 15 államot érint) 8100 milliárd dollárnyi államkötvényt érintene.

"A kilátás megváltoztatása végzetes egész Európára nézve" – vélekedett a Bloombergnek Mark Grant, a Southwest Securities Inc. ügyvezető igazgatója.

A tényleges leminősítések beláthatatlan következményekkel járnának egész Európa számára. Németország és Franciaország adósbesorolásának esetleges rontása ugyanis az európai mentőmechanizmus, az EFSF 780 milliárd eurónyi forrását érintené. Ebben az esetben is drágulna a forrásbevonás, és elképzelhető, hogy nem tudna annyi forrást biztosítani az eladósodott országoknak, amire szükség lenne – számol be a Bloomberg.

Noel Hebert, a Mitsubishi UFJ Securities New York-i stratégája arra hívta fel a figyelmet, hogy a Németország felett lebegő leminősítési fenyegetés következtében Angela Merkel kancellár nehezebben tudja majd meggyőzni a német polgárokat az eladósodott államok kimentésének szükségességéről.

Az elmúlt hetekben és hónapokban az európai döntéshozók minden alkalommal bírálták a hitelminősítők döntéseit. Legutóbb az a terv is felmerült az Európai Unióban, hogy függesszék fel azon országok hitelminősítését, amelyek nemzetközi mentőcsomagban részesültek. Az Európai Bizottság végül letett a javaslatáról, de szigorú szabályokat javasolt.

Minarik Gábor, az MKB üzletkötője az MTI-nek elmondta: az S&P döntése után kedden inkább "lefelé csorgás" várható a BÉT-en.

Az európai határidők is negatív tartományban tartózkodnak, így kedden alacsony forgalom mellett enyhe mínuszos kereskedésre lehet számítani – fűzte hozzá még a kereskedés előtt az üzletkötő.

Varjú Péter, az Erste üzletkötője hasonló okokból hasonló véleményen van. Ám hozzáfűzte: ha az európai állam- és kormányfők meg tudnak állapodni a héten egy kármentő tervben, akkor elkerülhető a leminősítés. Hozzáfűzte: az eddigi tapasztalatok alapján egy-egy leminősítésen is egy-két nap alatt "túl vannak a piacok", így egy esetleges leértékelés esetén sem kell hosszú lejtmenettel számolni a tőzsdéken.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 139,18 pontos csökkenéssel, 17 606,56 ponton nyitott kedden. A hétfői záróértékéhez képest ez 0,78 százalékos gyengülés. Azóta viszont jobbára felfelé araszol a mutató.

A forint az összes nagyobb devizanemmel szemben változékony mozgást mutat. Az euróval szemben reggel 301-ig esett, aztán visszaerősödött 300 alá, de most ismét a gyengülés az irány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.