Kiadják az adócsaló amerikaiakat

Elvi megállapodásra jutott az USA adóhatósága a svájciakkal az UBS óriásbank adóelkerülő amerikai ügyfeleinek vitás ügyében. Még nem tudni, hány betétest adnak ki.

Elvi megállapodásra jutott az USA adóhatósága a svájciakkal az UBS óriásbank adóelkerülő amerikai ügyfeleinek vitás ügyében - közölte pénteken a washingtoni igazságügyminisztérium. A részleteket a jövő héten dolgozzák ki, így egyelőre nem tudni, hogy a kérdéses 52 ezer számlatulajdonosból hánynak a nevét adják ki a svájciak. Az illetékes szövetségi bíró pedig jövő hétfőről egy héttel elhalasztotta a meghallgatást, ami a peren kívüli megegyezéssel végződhet. Az előzetes egyezséget a Hillary Clinton meghívására Amerikában tárgyaló Micheline Calmy Rey svájci külügyminiszter és vendég-látója is üdvözölte, ahogyan a svájci banfelügyelet is.

A megállapodás jelentősége több irányban is túlmutat a legfeljebb 52 ezer (de az elemzői várakozások szerint valószínűleg egy nagyságrenddel kevesebb) amerikai adóelkerülő leleplezésén. Egyrészt növeli a nyomást a svájci pénzintézetekre és Bernre a banktitok oldása érdekében, a bajban lévő UBS előtt viszont megnyithatja az utat sorai rendezéséhez. A vitás ügy miatt ugyanis jelentős tőkét vontak ki a pénzintézetből. Most, az egyezség hírére a bank papírjai javultak a börzén. Egy februári egyezség értelmében az UBS már beleegyezett 780 millió dollár bírság megfizetésébe, hogy elkerülje a további vizsgálatokat, és példátlan módon - a zürichi bankfelügyelet jóváhagyásával - 250 név kiadásához is hozzájárult, de ez sem óvta meg a további pereskedéstől. Amerikai részről az ügy fő következménye az offshore-adóelkerülés további visszaszorítása lehet, és várhatóan tovább emelkedik azok száma, akik a büntetőeljárás elkerülése érdekében a szeptemberi határidőig bejelentkeznek az IRS, az adóhatóság részleges amnesztiaprogramjára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.