Kiábrándító számokat ismertetett az INA

Összességében kiábrándító negyedéves számokat tett közzé a hétvégén a horvát INA. Az üzemi eredmény rekordszintű, közel 3 milliárd kuna veszteség lett, ezt azonban egyszeri tételek is magyarázzák: az INA újabb jelentős leírást hajtott végre a szíriai eszközökön, és a finomításban is történtek ilyen lépések - írja a portfolio.hu.

A meghatározónak számító kutatás-termelésben az INA EBITDA-ja 19 százalékkal csökkent, amit elsősorban a több mint 20 százalékkal csökkenő átlagos realizált szénhidrogénár, valamint a megemelkedett horvátországi bányajáradékkulcs érintett negatívan, ennek hatását csak tompítani tudta, hogy az INA kitermelése 6 százalékkal emelkedett (hasonlóra egyébként egy évtizede nem volt példa a vállalatnál). Az INA olajkitermelése főként a horvát szárazföldi kitermelés növekedésének köszönhetően emelkedett (12 százalékkal), míg a gázkitermelést az Izabella mező újraindulása segítette (+5 százalék).

Az üzemi profit az EBITDA-nál nagyobb mértékben esett vissza, a veszteség itt 25 százalékkal emelkedett. Ebben nagyrészt a szíriai eszközökön elszámolt újabb leírás játszott szerepet, ami megnövelte az amortizációs költségeket. A jelentés szerint a szíriai eszközökön 1,6 milliárd kuna leírást hajtott végre az INA, azt követően, hogy az egy évvel korábbi hasonló időszakban is közel 1 milliárd kuna leírást számolt itt el. A beszámoló kiemeli, hogy a menedzsment a szíriai helyzetet egyre kiszámíthatatlanabbnak, komplexebbnek látja, az INA esetleges visszatérése pedig a korábban vártnál hosszabb időt vehet igénybe.

Az INA gázkereskedelmi cége évek óta masszívan veszteséges, elsősorban a szabályozott lakossági gázárak miatt.

Az EBITDA-szinten mutatkozó veszteség itt több mint triplázódott, ebben azonban jelentős szerepet játszott az olajárak esése miatt képződött negatív készletátértékelési hatás (az ettől megtisztított EBITDA a bázisidőszakhoz képest már csökkenő veszteséget mutatott). Ebben a pozitív év/év alapú változásban szerepet játszhatott, hogy a bázisidőszakhoz képest a termékárrések valamelyest javultak, a finomított termékek értékesítése emelkedett, továbbá javult a nagy és kiskereskedelmi tevékenység jövedelmezősége.

A riportált üzemi eredmény szintjén 15 százalékkal növekvő veszteség látszik év/év alapon, itt a teljesítményt szintén kedvezőtlenül érintette, hogy a finomítói eszközöket is terhelték leírások (mintegy 400 millió kuna). Az INA finomítói eszközeinek hatékonysága meglehetősen alacsony, a MOL pedig legutóbb a zuhanó olajárak következtében lépéseket is tett: átmenetileg leállította a termelést Sziszekben, mondván, hogy a jelenlegi környezetben további hatékonyságnövelő lépések váltak szükségessé. A gyorsjelentés szintén megerősíti, hogy ezek iránt a Mol elkötelezett, hajlandóak további hatékonyságjavítást véghezvinni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.