Kiábrándító időszak előtt az építőipar?

Az építőipar termelése 5,1 százalékkal nőtt februárban az egy évvel korábbival összevetve. A termelés az épületek építményfőcsoportban 4,8, az egyéb építményekében 5,9 százalékkal nőtt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az év első két hónapjában az építőipari termelés 6,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. A decemberi megtorpanástól eltekintve két éve tart az építőipar növekedése.

Az adatok akár jókedvre is okot adhatnának, ám az gyorsan elillan, ha a megrendelésállományokra tekint az ember. Ezek a mutatók kiábrándító jövőt jeleznek előre az ágazat számára. Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése miatt az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 26,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – írja ezzel kapcsolatban az KSH.

Az épületek építésére kötött szerződések volumene 16,8, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 50,7 százalékkal maradt el a 2014. februáritól.

Az előző uniós támogatási ciklus munkái kifutóban vannak, az újak még nem indultak be, magánmegrendelések pedig alig vannak - mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán az adatokkal kapcsolatban.

Hozzátette, hogy az ágazat számára fontos lenne, és pozitívan mozdítaná el az adatokat, ha az uniós kiírások minél hamarabb megjelennének, illetve ha beindulnának a tervezett állami beruházások.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.