Ki kapja a közgazdasági Nobel-díjat?

Negyvenöt éve, amióta a svéd jegybank megalapította az emlékdíjat, nagy izgalom előzi meg a bejelentést, és rengeteg név szerepel a nem hivatalos listákon. Akad néhány példa, hogy bejött a jóslás.

A bíráló bizottság is közgazdászoktól, díjazottaktól kér tanácsot, s így tesznek azok a lapok és szakértők is, akik megpróbálják kitalálni, vajon ki kapja a közgazdasági Nobel-díjat, és a tudomány mely ágazata kerülhet a közérdeklődés homlokterébe. Ez hamarosan kiderül, mert ma egy óra után várható a bejelentés.

Nos, a Wall Street Journal úgy gondolja, ha netán napjaink legsúlyosabb kérdései kerülnek elő, azaz a pénzügyek, akkor Douglas Diamond, a Chicagói Egyetem és Philip Dybvig, a Washington Egyetem üzleti iskolájának professzora akár megosztva is elnyerheti a jelenleg 1,2 millió dolláros pénzjutalommal járó díjat azért az 1983-ban publikált tanulmányért, amely a bankrohamok okait feszegeti és a betétbiztosítás előnyeit, pánikcsökkentő hatását elemzi. Ha a pénzügyek és a szabályozás szintén nagyon időszerű problémáját helyezi előtérbe a svéd akadémia bizottsága, akkor jó eséllyel pályázhat a francia Jean Tirole, a toulouse-i üzleti iskola tanára, illetve Bengt Holstrom, a Massachusetts Institute of Technology (MIT), Oliver Hart, a Harvard Egyetem, Gary Gorton, a Yale Egyetem és Paul Milgrom, a Stanford Egyetem professzora. A szintén stanfordi David Kreps a játékelmélet oldaláról közelíti ezt a témakört, míg a tavaly is az esélyesek listáján szereplő yale-i Robert Shiller a viselkedés közgazdaságtanát is ötvözi a pénzügyi piacok és termékek vizsgálatával. Akárcsak a chicagói Richard Thaler, kinek neve szintén forog.

Ha ökonometriai munkákra szavaz a bizottság, minthogy az utóbbi tíz évben e tudományág művelőiről megfeledkezett, akkor a chicagói Lars Peter Hansen és Jerry Hausman (MIT) lehet a befutó. Ha a gazdasági növekedés elméletét szemelik ki Stockholmban, akkor a New York-i Egyetemről Paul Romer, illetve a harvardi Robert Barro és Philippe Aghion, valamint a princetoni Angus Deaton veheti esetleg át a díjat.

A Thomson Reuters listáját mikrogazdaságtani kutatók vezetik: Joshua Angrist (MIT), David Card, a Kaliforniai Egyetemről és Alan Krueger, Princetonból.

A felsorolt nevek közül több megjelenik a svéd Linnaeus Egyetem oktatójának, Hubert Fromletnek a listáján is. Ez csak azért lehet érdekes, mert a svéd tanár 2010-ben sikerrel jósolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.