Ki kell adni az MVM MET-aktáit

Az MVM-nek 15 napon belül nyilvánosságra kell hoznia a MET svájci tulajdonosával folytatott gázbiznisz előterjesztéseit.

Tóth Bertalan szocialista képviselő keresete nyomán az MVM Zrt.-nek 15 napon belül ki kell adnia az általa vagy leányvállalata, az MVM Partner által a svájci Mol Energy Trade International (METI) AG-vel kötött gázszerződések előterjesztéseit és határozatait - döntött ma jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. A testület múlt héten úgyszintén a képviselő keresetére hasonlóképp jogerősen úgy döntött, hogy az MVM Partnernek ki kell adnia a 2011-2014 között kötött gázszerződéseit.

Mint ismert, a Mol résztulajdonában álló, de offshore-szerű hálózatokon keresztül személyesen Orbán Viktor kormányfőhöz is köthető, a hazai piac egyre nagyobb szeletét kihasító MET-Csoport a gyanúk szerint az állami MVM-re nézve hátrányos gázszerződések megkötése után 2012-ben több mint 50 milliárd forint osztalékot fizetett tulajdonosainak. A MET-üzlet felvetette annak gyanúját, hogy az ütközhet az MVM vagy leánycége alapszabályának még az előző vezetőség alatt bevezetett "offshore"-klauzulájával, avagy az állami vállalatokra vonatkozó törvény ezt kizáró kitételével. Ezek a megfogalmazások azonban oly rugalmasak, hogy néhány egészen egzotikus helyszínen bejegyzett társaságon kívül gyakorlatilag mégis lehetővé teszik a szerződést. Az MVM korábban lapunknak ennek megfelelően visszautasította a szabálysértés gyanúját.

Az egyre több országban tevékenykedő, eredetileg a Mol által gázkereskedelemre alapított, ma már svájci központú MET tavaly megvette az ország legnagyobb gáztüzelésű egységének számító Dunamenti Erőművet, átvette a francia GDF Suez versenypiaci áram- és gázszolgáltatását, tegnap pedig egy évi több tízmilliárdos forgalommal kecsegtető energiakereskedelmi megállapodást ütött nyélbe a német hátterű Magyar Telekommal.

Az ítélet állítólag azért nem tér ki a magyarországi MET Zrt.-vel kapcsolatos papírokra, mert a múlt héten döntő bíróság úgy találta, ezek a szerződések, ha nem is hivatalos formában (egy blogon), de nyilvánosságra kerültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.