Ki hitte volna: színekkel nem lehet gyógyítani

Jogsértően reklámozott egyes orvostechnikai, illetve gyógyászati segédeszközöket, ezért 6,1 millió forintra bírságolta a Jugis 2007 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t a versenyhivatal. A cég a készülékeket valótlan gyógyító és egészségre vonatkozó hatásokkal népszerűsítette, valamint hamis diagnosztikai funkciókkal mutatta be termékbemutatóin - közölte a Gazdasági Versenyhivatal.

A Jugis 2013 május és 2014 április között valótlanul állította, hogy a BNM pulzáló mágnesterápiás és a BNM polarizáltfény-terápiás készülékek alkalmasak betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására. A termékeit úgy hirdette, hogy azok "alkalmasak színekkel való gyógyításra", valamint valótlanul tulajdonított a termékeknek az egészségre gyakorolt kedvező hatást "felgyorsítják az anyagcserét".

A BNM mikroáramú kötéseket olyan kifejezésekkel népszerűsítette, mint például "pontosan a fájó helyeken fejti ki a hatását", a Magnetspace mágneses testelemző készüléknek pedig diagnosztikai funkciókat tulajdonított. Ebben az sem zavarta a céget, hogy az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) felfüggesztette a készülék forgalmazását orvostechnikai eszközként, reklámozását pedig szintén megtiltotta.

A GVH a bírság kiszabásakor súlyosbító körülményként értékelte többek között, hogy a célcsoport kifejezetten sérülékeny réteg volt, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációra. Továbbá azt, hogy a cég bizalmi termékkel követett el jogsértést és a vásárlók széles körét érte el. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a Jugis önként felhagyott az árubemutatók szervezésével a versenyfelügyeleti eljárás megindítása előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.