Kezdődik az adóbevallási hajrá

Háromszázezer embernek elkészítette a NAV az adóbevallását, nekik házhoz is viszik az ívet. A többi négymilliónak azonban magának kell megoldania a kitöltögetést május 21-ig, hacsak a munkáltató ezt nem vállalta.

Csaknem 300 ezren várhatják, hogy április 30-ig a postás házhoz hozza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevallási ajánlatát – közölte a NAV. A szervezetre a közel 4,5 millió várható bevallóból 337 ezren bízták az adóbevallás elkészítését (igaz, voltak, akik ezt nem is tehették meg – az egyéni vállalkozóknál ez például eleve elképzelhetetlen), ám bő 10 százalékuk nem felelt meg a jogszabályban előírt feltételeknek. 

Azok, akik igen, április végéig megkapják a hatóság által készített bevallást, és ha nem találnak benne hibát (eltérést az általuk ismert adatoktól), akkor más dolguk nincs is vele – nem kell azt aláírva visszaküldeni. Ha probléma van, eltérést tapasztal valaki, akkor május 21-ig kell kiegészíteni és elküldeni a papírt, a NAV pedig újraszámolja helyette az adót. 

Akik nem ennyire szerencsések, azoknak jobbára maguknak kell megküzdeniük a söralátét méretűnek egyáltalán nem mondható ívekkel. A többség ehhez általában a NAV elektronikus nyomtatványkitöltő programját veszi igénybe. Egyre kevesebben vannak azok is, akiknek a munkáltatója készíti el a bevallását. A határidő május 21., annak, aki nem szeretne postán sorba állni, javasolt, hogy elektronikusan küldje is be a nyomtatványt. Ehhez azonban regisztrálni kell az ügyfélkapun, ami okmányirodai látogatással és várakozással jár, igaz: ekkor csak egyszer, és nem minden évben kell sorban állni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.