Kezdődik a bevallási szezon

Készülhetnek a katások és egyéni vállalkozók, számukra ugyanis elkezdődött a bevallási szezon. Negyedmillió magánszemélynek és cégnek február 25-ig kell számot adnia. Az egyéni vállalkozók tavaly sem mutattak ki nagy eredményeket. Havi nyereségük a minimálbér nettóját sem érte el.
Több mint negyedmillió magánszemély és társaság hamarosan el kell hogy készítse személyijövedelemadó-bevallását, az egyéni vállalkozók és a kisadózók számára ugyanis február 25. a határidő. A többség, több mint négymillió állampolgár ráér a bevallással május 20-ig.
Hamarabb nyilatakozik, aki a maga ura
Hamarabb nyilatkozik, aki a maga ura
Teknős Miklós / Népszabadság

Az egyéni vállalkozók közül 2013-ban több mint 50 ezren választották a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), így a kör már csak 200 ezer főt számlál. Egyébként a 76 ezer katás jelentős része egyéni vállalkozó, mindössze 12 ezer társas vállalkozás választotta ezt az adózási formát. A főállású katás havi 50, a mellékállású 25 ezer forintot fizet, függetlenül a bevételtől, ez – főleg mivel költséget nem lehet elszámolni – elég kevés cégnek éri meg. Rá­adásul katázni csak évi hatmillió forintig éri meg, a ­fölött büntetőadót kell fizetni, vagyis nagyobb árbevétel mellett az eva még mindig sokkal jobb megoldás.

Az egyéni vállalkozók sem a gigászi bevételek felhalmozóiként ismertek: 2013-ban 1815 milliárd forint bevételt értek el, fejenként 9,7 millió forintot. Ez jóval meghaladja a korábbi évi hétmilliós összeget. A növekedés annak tudható be, hogy a katába a kisebb bevételűek szivárogtak át. A nyereség egy főre vetítve 829 ezer forint volt, majd negyedével haladta meg a 2012-est. Azért ettől még nem kell örömtüzeket gyújtani, hiszen a 829 ezer forintos eredmény havi szinten 69 ezer forintnak felel meg, ami éppen meghaladta 2013-ban a minimálbér nettó összegét.

Az egyéni vállalkozók 57 százaléka hozta ki az évét nyereségesnek, 34 százalékuk mínuszt produkált, 19 ezren pedig éppen nullára futtatták az esztendőt. Utóbbi normál körülmények között lehetetlen, aligha puszta véletlen tehát, hogy éppen annyi a költség, mint a bevétel.

2013-ban 165 ezren fizettek ­szja-t, összesen 9,4 milliárd forintot, összehasonlításképpen a teljes szja-bevétel 1400-1500 milliárd forint körül alakult. Vagyis az egyéni vállalkozók jellemzően nem sokat tesznek hozzá a költségvetési bevételekhez. A vállalkozók átlagban 57 ezer forint ­szja-t fizettek egész évben, ez havonta kevesebb mint ötezer forint. Az átlagbér után egy munkavállaló szja-ból és járulékból egyetlen hónap alatt fizet be annyit a büdzsébe, mint az átlag egyéni vállalkozó egész évben.

Ezen azért nem kell csodálkozni, hisz az egyéni vállalkozóknak kevesebb mint a fele főállású, a többség mellékállásban vagy nyugdíjasként szerez némi pluszbevételt. A nagyobb bevételt természetesen a főállásúak produkálják. A legtöbb árbevételt az elmúlt években a mezőgazdaságban, a bányászatban, az iparban és a kereskedelemben érdekelt egyéni vállalkozók érték el, emellett jelentősebb még a szállítási, hírközlési tevékenységből származó bevétel is. Itt is átlagban néhány tízmillió forintról van szó, az igazán gigantikus vállalkozói bevétel nagyon ritka és egyedi.

Az egyéni vállalkozók is felajánlhatják adójuk egy plusz egy százalékát, már ha keletkezik egyáltalán fizetendő adó (vagyis a veszteségesek számára ez a lehetőség nem áll fenn), s azt határidőre meg is fizették. A késve fizetett adó után nem érvényes a felajánlás, az az államkasszába kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.