Kezdenek elszabadulni a gabonapiaci árak

Elszabadulhatnak a gabonapiaci árak hazánkban - figyelmeztet a Vidékfejlesztési Minisztérium. A drágulásban a világpiaci folyamatok, a kedvezőtlen időjárás és a forint gyengülése egyaránt szerepet játszik.

A hazai piaci árak az év elejétől június közepéig takarmánykukoricánál jelentősebben emelkedtek, más gabonáknál stagnálás volt megfigyelhető. Az utóbbi hetekben az árnövekedés erőteljesebbé vált, a kukoricán kívül a többi gabona esetében is - hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) honlapján.

A tárca közleménye szerint a kukoricaár erősödésében szerepet játszanak a világpiaci folyamatok. A világ kukorica készletei más gabonákkal ellentétben 2009/2010-ben is csökkennek, más gabonáknál a jelenlegi kedvezőtlen időjárás miatti esetleges terméskiesés és a forint gyengülése is az erősödés irányába hat.

A piaci árak Európa-szerte tovább emelkednek, alakulásukban döntő szerepe lesz az európai aratási szezon alatti időjárási körülményeknek. A szakértők a vetésterületek és az eddigi időjárási viszonyok alapján egységesen az eddigi becsléseket tovább csökkentve a tavalyinál kisebb, körülbelül 280-285 millió tonnás gabonatermésre számítanak Európában, a terméscsökkenés a vetésterület esése miatt az árpa esetében lesz a legerősebb.

A hazai termelői gabonapiaci árak az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a búzánál már a 35 ezer forinthoz közel, míg a kukoricánál a 40 ezer forint körül alakulnak tonnánként.

Az utóbbi hetekben a hazai tőzsdei árak is igen erős emelkedést mutatnak. A Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában egy évvel ezelőtt a búza elszámolóára 28,51 ezer forint volt, egy hónapja 35 ezer forint, míg ezen a héten hétfőn már 43 ezer forint a legközelebbi, augusztusi lejáratra.

A takarmánybúza ára augusztusra ugyanezekben az időpontokban 26 ezer, 29 ezer, illetve 35 ezer forint volt. A takarmánykukorica szeptemberi jegyzése egy éve 31,8 ezer, egy hónapja 37,5 ezer, míg hétfőn 41,5 ezer forint volt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.