Kevesen kötünk utasbiztosítást

Az Union Biztosító szerint még mindig túl kevesen kötnek utasbiztosítást. Ez jelentős veszélyekkel járhat.

A magyarok többsége még mindig biztosítás nélkül utazik külföldre, óriási kockázatot vállalva ezzel - írja az Union Biztosító.

Az extra, nem tervezett kiadások azonban nem csak nagyobb baleset során jelentkezhetnek: egy napszúrás vagy gyomorrontás következtében tett egyszeri orvoslátogatás biztosítás nélkül akár 50 ezer forintba is kerülhet – még az Európai Unió országain belül is.

Az utazás költségei mellett az utasbiztosítás költségei elenyésző pluszkiadást jelentenek – mondja Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Sokan tévesen azt hihetik, hogy az Európai Unió országain belüli utazásokhoz nincs szükség utasbiztosításra, mert EU-s polgárként az alapszolgáltatások mindenkit megilletnek. Ez nem teljesen fedi a valóságot - tette hozzá.

Ennek egyrészt feltétele, hogy rendelkezzünk Európai Egészségbiztosítási Kártyával, amelyet a regionális egészségbiztosítási pénztárban, illetve annak kirendeltségein igényelhetnek a Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek. Ez a kártya nem azonos a Magyarországon használt tb-kártyával.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak az adott ország alapszolgáltatásait fedezi, ami országonként – így a kedvelt nyári úti célnak számító mediterrán országok esetében is – eltérő lehet.

Míg Magyarországon a betegszállítást a tb fizeti, addig más európai országokban ez biztosítás nélkül sokszor csak térítés ellenében lehetséges.

Káresemények 80 százalékban egészségügyi problémák miatt következnek be. A poggyászkár nagyjából 15 százalék, az egyéb káreset pedig körülbelül 5 százalék.

Az egészségügyi problémák között leggyakoribb a napszúrás, gyomorrontás vagy vírusfertőzés. Baleset csupán az esetek 10 százalékában történik. A számok ismeretében elmondható, hogy a megbetegedések következtében tett orvoslátogatás a leggyakoribb káreset, amelyre számíthatunk nyaralásunk során.

Ugyanakkor azt is jó tudni, hogy a kedvelt üdülőhelyek általában magánorvosi szolgáltatást biztosítanak, amelyet az Európai Biztosítási Kártya nem fedez. Így egy rutinnak tűnő orvosi vizsgálat – amely például napszúrás miatt lehet szükséges – akár 40-50 ezer forintos költséget is jelenthet.

Az utasbiztosítás a választott csomagban szereplő térítési limitig minden orvosi ellátást fedez - hívja fel a figyelmet az Union Biztosító.

Ezen kívül olyan egyéb szolgáltatásokat is biztosít, mint például a baleset következtében meghosszabbított külföldi tartózkodás költségeinek a fedezése, a családtagok hazautaztatása, vagy akár a helyi jogképviselet és óvadék fizetése. Ez például a koccanásos közlekedési balesetek esetén lehet óriási segítség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.