Kevesebb munkaadó tervez elbocsátást 2011 elején

A magyarországi munkáltatók 9 százaléka tervez munkaerő-csökkentést 2011 első negyedévében, míg az idei utolsó negyedévre még 13 százalék számolt ezzel, 2010 első negyedévében pedig még csaknem minden ötödik munkaadó tervezett elbocsátást - derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből.

Szekeres Katalin, a Manpower Magyarország marketing vezetője a felmérés eredményeit bemutató keddi sajtótájékoztatón elmondta: pozitív hír, hogy a megkérdezett munkaadók 10 százaléka tervez munkaerő-felvételt, emellett a gyáripar munkaadói a felmérés történetének legoptimistább előrejelzését adták, 16 százalékuk számolt be arról, hogy létszámbővítést tervez 2011 január-márciusban.

A magyarországi munkáltatók 76 százaléka nem tervez munkaerő-felvételt, de elbocsátást sem a felmérés szerint, míg az idei negyedik negyedévben a munkaadók 70, 2010 első negyedévében pedig 64 százaléka nem számolt változással - ismertette Szekeres Katalin.

Munkaerő-felvétellel ugyanakkor 2010 utolsó negyedévében a megkérdezettek 13, 2010 első negyedévében pedig 12 százaléka számolt.

A Manpower munkaerő-piaci mutatója, amit a létszámbővítést és -csökkentést tervező munkaadók arányának különbségéből számolnak, 2011 első negyedévére plusz egy százalékon áll, szemben a negyedik negyedéves nullás értékkel, és a 2010 első negyedévi -7 százalékkal.

A reprezentatív felmérést több mint 770 munkáltató megkérdezésével készítették el az idén októberben.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: fontos javulás munkaerő-piaci szempontból, hogy az első negyedéves mutató jobb mint az előző év utolsó negyedévi. Az év elejét ugyanis nem jellemzi magas munkaerő-felvételi hajlandóság, mivel a szezonális iparágak - például az építőipar, turizmus, mezőgazdaság - nem indulnak még be. Ezzel szemben év végén, a negyedik negyedévben a karácsonyi szezonban extra munkaerő-felvételi hajlandóság mutatkozik a cégek részéről - fejtette ki.

Az első negyedéves előrejelzés kapcsán az ügyvezető igazgató kiemelte azt is, hogy a Magyarország legnagyobb exportpiacának számító Németországban az elmúlt három év legjobb munkaerő-piaci mutatóját mérte a Manpower.

Az iparágak közül a gyártás mellett a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások, valamint a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció, illetve az elektromos áram-, gáz- és vízellátás ágazatokban számolnak létszámbővül

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.